Közzétéve 2022 március, 12 - 13:13

ORGONA, A TÖKÉLETES ANYÁK NAPI AJÁNDÉK

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 800 Forint

Kedvenc virágaim közé tartozik még a rózsán, levendulán, muskátlin, aranyesőn … (sorolhatnám  a végtelenségig) az orgona. Mivel ez a virág májusban nyílik, és könnyen (idézőjelesen könnyen) elérhető, termeszthető, ezért kiválló ajándék anyák napjára (amiről ugye mindenki tudja, hogy május első vasárnapja, és sokakanak, köztük nekem is kellemes élményeket, emlékeket nyújt.)

Az orgona az olajfafélék családjába tartozó fa. Az olajfa nemzetségben húsz-huszonöt között van a fajok száma. Főleg Ázsiában és Délkelet-Európában honosak. A májusi orgona, más néven a közönséges orgona, olyan orgona, amelyet gyakran ültetnek dísznövényként. Gyönyörű, fenséges virágai vannak, amelyek illatosak, gyakran felhasználják a szépségiparban is, parfümként, sprayként is. A közönséges orgona, vagyis a májusi orgona a Balkáni-félszigeten őshonos, először a törökök ültették kertekbe, a törököktől terjedt el egész Európában.

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, akecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe – pánikba – kergetni) ebből a nádszálból készítette közismert sípsorát. Főleg a tavaszi nedvbőség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszőiből is. Valószínűleg innen származik – némi áttételezéssel – a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A közönséges orgona alapfaja lila virágú, a kerti fajták színe a hófehértől a feketés-sötétliláig a legkülönbözőbb (még sárga, lila-fehér tarka, rózsaszín és kék is van közöttük) színekig terjed, a virágok egyszerűek vagy teltek. A telt virágú fajták – különösen a fehérek – csapadékos időben hamar rozsdásodnak a sok apró szirom között megálló víztől.

A körültekintő kertész okosan gazdálkodik a különböző színű orgonákkal (egy bokor ágaiba is szemezhetünk eltérő színű fajtákat); a lila, kék, rózsaszín, bíborlila fajták közé fehéret is csempésznek, hogy a többi színének a szépsége, élénksége jobban kiemelkedjék. Melegkedvelő, szárazságtűrő, fényigényes, szárazságtűrése ellenére azonban csak jó kerti viszonyok között díszít megfelelően.

 

Kertészetekben a közönséges, vagyis a májusi orgonán kívül megtalálható még a szeldeltlevelű orgona, a törpe orgona, és a kislevelű orgona is.

 

Az orgona elsőrendű felhasználása, használat, hogy virágos bokorral, bokrokkal ékesítse kertünket, de bekerülhet otthonunkba is, mint vázadísz, de készítenek virágaiból szörpöt is.

 

És ide jöjjön kedvenc versem az orgonáról és az anyák napjáról:

 

Orgona ága, barackfa virága.
Öltözzetek új ruhába,
Anyák napja hajnalára.
Illatosan.

Zúgja az erdő, susogja a szellő,
Üzenik az ágak, lombok:
Légy Te mindig nagyon boldog,
Édesanyám!

 

Tehát, ha egy igazán kedves ajándékkal szeretnénk meglepni édesanyánkat, akkor arra az orgonavirág tökéletes lehetőség.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS

-Hátrányok

HA ESŐ SZORUL A VIRÁGSZIRMOK KÖZÉ, ROZSDÁSODIK

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments