Orchidea - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 07 - 13:13

Orchidea

Nekünk van itthon Orchidea több színben is és nagyon szép virágok, nagyon szeretem őket fényképezni, de vigyázni kell rájuk, mert ha nem megfelelő ápolást kap akkor nem virágzik és tönkre megy.

Hol helyezd el a virágodat?

A kereskedelemben számtalan hibrid Phalaenopsist vásárolhatunk, amelyeket a lakásokban való tartásra kereszteztek. Legjobban azt kedvelik, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, mert fényigényes növények, de nem szeretik a rájuk tűző napfényt. Az erős napsugár megégetheti a leveleiket.

Miért nem virágzik?

Ennek több oka is lehet. Először is a fény hiányt kell megemlíteni.

A hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágindukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 C különbség legyen.

Az is előfordulhat, hogy orchideánk már kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése egy mérettel nagyobb cserépbe.

Mikor öntözzük?

Ha átlátszó cserepes a növény, akkor nézzük meg a gyökerek színét, ha zöldek, akkor még nem kell öntöznünk, ha pedig szürkés színűek, itt az ideje a locsolásnak.

Másképpen is elbírálhatjuk, hogy orchideánk igényli-e a vizet, ha a cserepét megemelve könnyűnek érezzük, akkor száraz már az ültető közege, ha nehéz, akkor még várhatunk az öntözéssel.

Télen általában hetente egyszer lehet locsolni vagy vízbe merítve megszivatni a Lepkeorchideát, de ebben az esetben mindenképpen hagyni kell az áztatás után kifolyni a felesleges vizet a cserépből.

Hogyan biztosíts párás környezetet?

Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét. Másik módszer pedig a cserép alá helyezett tálcán elterített nedves kavics vagy agyaggolyó réteg, amellyel megfelelő párás környezetet tudunk biztosítani a növény számára.

Mibe ültesd?

Feltétlenül csak az orchideák számára készített fenyőkéreg mulcs-sphagnum moha-faszén keverékbe, amely tartalmazhat még más összetevőket is, de kerti földbe semmiképpen se ültessük kedvencünket. Különféle orchidea ültetőközeg kapható a kereskedelemben, melyek bátran használhatók, nem kell magunknak próbálkozni az összeállításával.

Miért lóg a levele?

Érdekes módon a lógó levelek mind a kiszáradást, mind pedig a túllocsolást jelezhetik.

Ugyanis, ha az ültetőközeg száraz, a gyökerek nem tudnak vizet felszívni, a növény kiszárad.

Ha pedig az ültetőközeg folyamatosan nedves és nem szárad meg két öntözés között, akkor beindul a gyökérrothadás, aminek következtében szintén nem tud a növény a gyökereken keresztül elég vízhez jutni.

Miért száradnak meg és esnek le a bimbók?

Összefoglalva a növényt ért valamilyen stressz okoz bimbóhullást, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

-a rövid téli nappalokon a kevés fény éri,

-ha hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból megfelelő csomagolás nélkül,

-ha huzatban áll a cserepe,

-ha olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk,

-ha dohányfüst éri,

-ha két öntözés között kiszárad a növény.

Andrea Bóna

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments