Oliva bogyó - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 augusztus, 02 - 13:13

OLIVA

OLIVABOGYÓ
Van aki rajong érte, van aki megeszi, sokan nem szeretik

csoport sem homogén, mert a fekete és a zöld bogyó kedvelése is külön kasztokra osztja a rendszert.
Dietetikusunk az alábbiakban nemcsak az olajbogyó típusairól ír, de az olívaolajjal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket is összegyűjtötte. Tudta például, hogy 1 liter olívaolajhoz kb. 7 kg olívabogyó szükséges? És azt, hogy egy átlagos olajfa mindössze 1-2 liter olívaolaj előállításához elegendő olajbogyót terem?
Az olajbogyó nem zöldség, hanem gyümölcs, amit az olajfáról szüretelnek.
A friss olajbogyó nem okoz különösebben nagy gasztronómiai örömöt, mert igen keserű. Akkor válik élvezhetővé, ha hosszabb ideig vízben vagy ecetes-sós lében áztatják. Az áztatás Az olajnak szánt olajbogyót november eleje és december között szüretelik. A termés betakarításának időpontját gondosan kell kiválasztani, mivel az olajbogyó nem lehet sem túl érett, sem éretlen. A bogyók begyűjtése történhet kézzel, egy speciális, gereblyeszerű eszközzel, és van, ahol géppel rázatják le a bogyókat a fáról, majd így gyűjtik be .hatására a bogyó erjedésnek indul, a keserű íz pedig eltűnik.
Az olajbogyónak többféle jótékony hatása van!

Az erek falára kifejtett jótékony hatás mellett egyre több tanulmány számol be az olajbogyóban található anyagok daganatnövekedést gátló képességéről is.
Európa mediterrán országainak lakói jellemzően jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Lassan kezdik feltárni a mediterrán konyha egészségvédő hatása mögött rejlő titkokat. Ami eddig csak tapasztalati tény volt, lassan tudományos magyarázatot kap. Az egyik főszereplő az olajbogyó, amelynek származékai szerencsére már hazánkban is hozzáférhetők. (Forrás: Origo Egészség)
Értékes anyag a bogyó héjában

A Granadai és a Barcelonai Egyetem kutatói az olívabogyó héjában található maslinsav segítségével gátolni tudták egy vastagbélrák-sejtvonal szaporodását kísérleti körülmények között. A maslinsav a triterpének molekulacsaládjába tartozik, és az olajbogyót borító viaszos rétegben található. A sajtolás során belekerül az olívaolajba, így az nagy mennyiségben tartalmazhatja. Az új kutatási eredmények alapján a maslinsav képes beindítani a programozott sejthalált (apoptózis) a tumorsejtekben, így gátolja a daganat növekedését. Ezek alapján felmerül annak lehetősége, hogy a vegyületet rákellenes gyógyszerként alkalmazzák vastagbélrákoknál.

Fogyszzunk belőle többet!

+Erősségek

FINOM EGÉSZSÉGES

-Hátrányok

NINCS

EMCIKE

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments