Kaukázusi juhászkutya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 május, 26 - 8:08

Nyáj őrzésére, védelmére használt medveölő

A nyáj védelme és a ház, illetve udvar őrzése nagyon mélyen gyökerezik a kaukázusi medveölő juhász kutya a természetében. Impozáns méretével és hatalmas erejével kombinálva ez a védelmi ösztön veszélyes is lehet. Ezért a kaukázusi juhászkutya kizárólag tapasztalt kutyaspecialisták kezébe való. Ez a Kaukázusból származó impozáns fajtakutya nem szűkölködik önbizalom terén. A kaukázusi juhász, más néven kaukázusi farkasölő kutya, nagyon jól boldogul egyedül.

Az egykori Szovjetunióban eredetileg juhászkutyaként alkalmazott eb hozzá van szokva, hogy napokig kint éljen a szabadban nyájával és egyedül őrizze tagjait. Nem fog ki rajta a hideg, a szél vagy az eső sem, és az önálló, erős kaukázusit a nyájat megtámadó farkasokkal vagy medvékkel folytatott harc sem rettenti meg. Nem csoda, hogy ennek a kutyának nehezére esik, hogy gazdájának alárendelje magát. Még családi kutyaként is megőrzi függetlenségét és időről időre érezteti gazdáival, hogy nem feltétlenül van rájuk szüksége.

Olyan fajtákkal ellentétben, mint például a border collie, a labrador retriever vagy a boxer, akik természetükből adódóan igazi „will to please” karakterek, a kaukázusi medveölő kutya nem akar mindenáron a gazdája kedvére tenni. Ennek megfelelően sok következetességre, empátiára, időre és türelemre van szükség ennek az autonóm négylábúnak a neveléséhez. Szinte m agától értetődő, hogy egy ilyen kutya csak tapasztalt kutyabarátok kezébe való. Hozzáértő irányítással és fajtának megfelelő tartással hihetetlenül lojális partnerré és megbízható házőrző kutyává nevelhető. Ha a kezdetektől sikerül integrálni a családba és ott olyan fix szerepet kap, ami megfelel a természetének, akkor az impozáns kaukázusi farkasölő kutya nagyon kiegyensúlyozottnak, ragaszkodónak és érzékenynek bizonyul anélkül, hogy bármikor túlságosan tolakodó lenne.

Még a családban lévő gyerekekkel is jól kijön korai szocializációval és következetes utasításokkal. Ezzel szemben más kutyákkal vagy macskákkal nem igazán érti meg magát a domináns kaukázusi medveölő kutya. Amennyire nyugodtan és szeretetteljesen viselkedik a kaukázusi farkasölő családja körében, annyira bizalmatlan és elutasító az idegenekkel szemben. Aki kéretlenül behatol a területére, az igazán rettenthetetlen és harcra kész házőrző kutyával találja magát szemben, akinek családja védelme áll mindenek felett. Veleszületett területvédő magatartását és természetes védelmi ösztönét nem szabad alábecsülni és semmiképpen nem ajánlott ezek további erősítésére, pl. őrző-védő kiképzés formájában.

Ennek ugyanis kontrollálhatatlan következményei lehetnek a masszív testfelépítésű kutyánál. Azért, hogy a kutya ne jelentsen veszélyt a szomszédok és idegenek számára, elengedhetetlen a kert stabil és biztonságos körbekerítése. Ezenkívül sok esetben egy kísérőkutya kiképzés is hasznos lehet ember és eb harmonikus együttélése szempontjából. A legtöbb betörő számára már a medveszerű kutya megpillantása is elrettentő lehet. Egy felnőtt kan marmagassága 75 cm is lehet és 75 kg-ot vagy akár többet is nyomhat. A szukák általában egy picit kisebbek és könnyebbek, mint hím fajtársaik, azonban még ők is elég impozáns látványt nyújtanak 68-72 cm-es marmagasságukkal és 45-60 kg-ot súlyukkal.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments