NORDIC WALKING - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 február, 27 - 14:14

NORDIC WALKING

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 2000 Forint

A Nordic Walking a legújabb sport azok közül, amit végezni szeretnék. Sokáig kiejtése után úgy tudtam, hogy NORBIT WALKING 😀 de a helyes neve Nordic Walking. Ez a sport a skandináv gyaloglás, síjárás vagy botos sport. egy sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. A fogyókúrázáshoz, testtömeg csökkentéshez is ideális. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok, melyet igény esetén Szolnokon a Közalkalmazottak természetjáró Társasága biztosít számunkra keddenként és csütörtökönként a parkerdőben. Ebben a természetjáró társaságban is lehetőség van Nordic Walking tevékenységre. Ide szeretnék majd, ahogy időm és energiám engedi elmenni.

A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve egy finn szóból ered, melynek magyar jelentése „botos gyaloglás”.

A sportág, a „botos gyaloglás” mai formájában, stílusában, gyakorlatában meglehetősen fiatal, az 1980as években terjedt el Amerikában, maj később Európában is. Tom Rulinka amerikai sportszakember dolgozta ki a mozgás alapjait, mely meglehetősen egyszerű, könnyű edzést, tornát biztosít végzői, gyakorlói számára.

A Nordic walking, korábban Nordic Pole Walking néven, 1997 tavaszán mutatkozott be hivatalosan önálló sportként. Finnországban, Marko Kantaneva sportoktató, aki sífutással is foglalkozott, tanulmányokat folytatott a Finnish Sport Institutenál, Vierumäki-ban 1994 és 1997 között. Szakdolgozati témájául választotta a sífutók nyári, botos edzésprogramját. Dolgozata nem csak oktatói figyelmét keltette fel, hanem a Finn “The Central Association for Recreational and Outdoor Sports” igazgatójának érdeklődését is. Markó Kantanevalk-tól egy rövid összefoglalót kértek az új sportról.

Először gúnyos megjegyzések kísértek a Nordic Polek Walkingot Finnországban is. Ma már egy skandináviában, a tengeren túlon és Európában, Japánban és Ausztráliában is elterjedt, egyre népszerűbb sportról van szó, melyet az Exel Oyj, az INWA, a Nemzetközi Nordic Walking Szövetség létrehozásával is biztosítottak, 2000-ben.

A régi mozgásformát sokféle módon, sokféle iskolában tanítják manapság. Önálló amerikai, európai, s többféle kevert stílus van a köztudatban ma már.

A Nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.

 

Ajánlott tehát fogyókúrához is, így aki fogyni, edzeni, vagy erősíteni szeretne:

 

MOZGÁSRA, NORDIC WALKINGRA FEL!

+Erősségek

zsírégető és erősítő edzéshez is jó

-Hátrányok

fárasztó

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments