Közzétéve 2022 október, 17 - 10:10

NATIONAL GEOGRAPHIC WILD MAGAZIN

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

Volt élettársamnál fedeztem fel ezt az újságot régen, egy állatokról, tudományos témákról, flóráról, növényvilágról, tudományról, tudományos kérdésekről szóló újságról van szó, amely akkoriban felkeltette a figyelmemet, és azóta is alkalomszerű, magamhoz képest rendszeres  olvasója vagyok.

A National Geographic Magazine első száma 1888 októberében jelent meg, kettőszáz példányban, melyeket a National Geographic Society tagjai kaptak meg. A National Geographic Society (röviden: NGS) a világ egyik legnagyobb non-profit  és  foglalkozó . Tevékenysége kiterjed a , az  tudományaira, és a . A társaság természeti és történelmi értékek megóvásával is foglalkozik, kulturális tevékenységet is folytat. A szervezet jelképpé vált logója egy sárga téglalap, mely a társaság által kiadott magazin címlapját is szegélyezi. Ez a társaság 1888. január 13-án alakult meg harminchárom alapító taggal. A társaság első elnöke Gardiner Greene Hubbard volt. 1897-ben bekövetkezett halála után veje, Alexander Graham Bell, töltötte be ezt a tisztséget. Az ő döntése alapján mindenki megkapta a folyóiratot, aki a társaság tagjai közé tartozott. A feltaláló nevéhez köthető egy másik fontos mozzanat is a magazin életéből: a 23 éves Gilbert H. Grosvenorra bízta a tagok további toborzását és a folyóirat szerkesztését. Az ő munkássága adott irányvonalat a magazin további működésének. A cikkek írójától érdekfeszítő, irodalmi, stílust várt el, mindemellett olyan közvetlenséget, ami vonzóvá teszi az újságot a tudományokban nem jártas olvasó számára is.

A magazint 1995-ben idegen nyelven is megjelentették, méghozzá japánul. Mára 36 nyelven lehet megvásárolni a lapot, köztük magyarul is, és olvasóinak számát 50 millióra becsülik.

A National Geographic magazin jelentősége a sajtótörténetben a képes újságírás Témáját tekintve a lap mindig is tudományos magazinnak számított, stílusát viszont már az első számok megjelenésekor bírálat érte. Az 1888 októberében megjelent füzetszerű, téglaszínű borítóval rendelkező kiadás egy(etlen) témát dolgozott fel, a Hatalmas hóvihar címmel. A leírás ugyan élethűen ábrázolta az időjárási jelenséget, W. J. McGee neves geológus szerint azonban „sok az illusztráció és a nem tudományos jellegű leírás”. Laikus oldalról pedig éppen ellenkező visszajelzés érkezett: szerintük a tanulmányok túl nehezen emészthetők a hozzá nem értők számára. A National Geographic Magazine az első időkben még rendszertelenül jelent meg, 1896 januárjától beszélhetünk havi periodicitásról, ekkor öltött igazi folyóiratformát.

A magazin napjainkban is havi szinten jelenik meg, sok illusztrációval rendelkezik, és továbbra is tudományos, főldrajzi, nővény és állatvilági illetve kulturális témát dolgoz fel.

 

Aki szeretne művelődni, kikapcsolódni, vagy csak hasznos időtöltésre vágyik

Annak bátran javaslom a National Geographic Wild Magazin

Lapozgatását, olvasását!

+Erősségek

IZGALMAS, ÉRDEKES, SOKRÉTŰ

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments