NÁRCISZ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 25 - 10:10

NÁRCISZ

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

Legkedveltebb vágott virágom, (amit gyakran kapok páromtól) a nárcisz.

A nárcisz egy leginkább tavasszal virágzó növény, de néhány fajuk ősszel virágzik. Fontos tudni róluk, hogy bár szépségesek és sok helyen dísznövényként termesztik, tartják, de maga a növény, virág mérgező.

A nárcisz a spárgavirágúak rendjébe, az amariliszfélék családjába tartoó virág. Sok kertben és a szabadban, vadonban is előforduló virágról van szó.

A nárciszfajok leginkább Eurázsia és Észak-Afrika szubtrópusi, ritkábban Eurázsia Méréskelt övén teremnek szabadban, vadon, többségük az Ibériai-félszigeten, vagy Franciaország déli részén és az Appeninni – félszigeten.

A nárciszok évelő növények, hagymás gumójuk van. Hagymák közepes nagyságúak, és barna hagymahéj borítja őket. Leveleik közvetlenül a hagymából erednek, szárukon nincsenek levelek, száruk belül üreges. Egyes nárciszfajokon ernyőszerű virágzat fejlődik, más fajokra a egy darabos virág jellemző. Virágaik rövid kocsányúak, elállók vagy bókolók. A nárciszvirágok főleg nagyságukban és formájukban változatosak, a színük tulajdonképpen csak a fehér és a sárga színárnyalatait mutatják. A színárnyalatok azonban megint sokfélék lehetnek (vajsárga, citromsárga, narancssárga, rózsaszínes árnyalatú sárga stb.)

A nárciszfajok alakjukban és virágjukban is nagyon gazdagok, de a természetben, vadonban is könnyen kereszteződnek egymással, és alkotnak hibrid fajokat. A Babócsai Basa-kert természetvédelmi területen is megfigyelhető ez a jelenség. A nárciszok változatossága azonban a termesztésükkel és nemesítésükkel még inkább megnőtt

A nárciszfajok közül Magyarországon egyetlen természetes faj él, mely természetvédelmi kinccsé lett nyilvánítva, védett növényről van szó, és ez nem más, mint a csillagos nárcisz. Európa délnyugati részén azonban előfordul a természetben, vadon élő fajok között a fehér nárcisz is. A kései nárcisz ősszel virágzik (én ilyen virágot szoktam kapni páromtól születésnapomra). A jonguillananárcisz pedig leginkább Dél-Franciaországban közkedvelt, ahol a jonguillananárcisz virágából virágolajat préselnek.

A nárciszt leginkább dísznövényként tartják, vagy vágott virágként árulják, és azzal díszítik a hölgyek, asszonyok otthonaikat. Leginkább tavasszal, de van, hogy ősszel is.  A nárciszoknak kiváló, meglehetősen kellemes illatuk van, és nagyon szépek, színesek ezért alkalmasak a díszítésre. Kerti virágként is tartják, mivel azonban alkalmas a hibrid fajok létrehozására, ezért az 1965-ös mérések alapján nyolcszáz nárcisz fajt különböztettek meg a kertészetekben a tudósok.

Magyarországon már augusztusban érdemes

 elültetni a nárciszhagymákat. A nárciszokat 4-5, de maximum 8 évenként

 érdemes széttelepíteni, szétültetni.

 

Ha egy igazán kellemes illatú, csodálatosan szép vágott, vagy kerti virágra vágyódsz szívesen ajánlom figyelmedbe ezt a virágot, mellyel otthonodat is kicsinosíthatod, kidíszítheted.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS, HIBRIDEK SŰRŰN ELŐFORDULNAK, ÉVELŐ NÖVÉNY

-Hátrányok

KICSIT DRÁGA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments