Közzétéve 2023 július, 02 - 14:14

Nagyon cuki kopasz macsek

A kanadai szőrtelen macska a házi macskák egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik. A szfinxek társaikhoz és gazdáikhoz egyaránt nagyon ragaszkodnak, éberek, játékosak időnként tolakodóak és ugyanakkor meglehetősen intelligensek.

A szfinx származása szerint bizonytalan, régóta léteznek szőr nélküli macskák, már az aztékok évszázadokkal ezelőtt is tartottak ilyen állatokat. Azonban az első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták meg, ahol két ilyen kiscica is született és mivel testvérek voltak szó sem lehetett ugye a pároztatásukról. Az Új-Mexikói szőrtelen macska azonban nem rokonai a mai csupasz macskáknak. 1966-ban egy házi macskának szőrtelen babái születtek és ezzel vette kezdetét a kopasz macska tenyésztés is. A cicáknak súlyos egészségügyi problémáik voltak, ugyanis az immunrendszerük nem megfelelően fejlődött, ezért teljesen visszaszorult a tenyésztésük. A 70-es évek közepétől ismét megjelentek és a szfinxet külön fajtaként ismerték el.

Jellegzetes kinézetük van, a szfinx csupasz macska azonnal felismerhető. Szembeöltik, hogy szinte teljesen hiányzik a bundája, csak kis pihék borítják a bőrét. A szfinx egy közepes méretű, izmos macska. Szögletes feje nagy, nyitott fülei vannak. Citromalakú nagy szemei ferdén helyezkednek el. Redőzött szinte bármilyen színben előfordulhat, még a foltos is megengedett. A szfinx kopasz macska súlya 3,5 kg és 7 kg között mozog. A szőrzet nélküli macska tenyésztése Németországban az állatvédelmi törvény szerint kínzásnak minősül. A szőrzet érzékszervnek minősül, melyre feltétlenül szükségük van a macskáknak.

A cica élénk és ragaszkodó, nagyon kötődnek a gazdijukhoz és más háziállatokkal is többnyire barátságosak, csak ritkán viselkednek agresszíven. A macskákat érdemes intelligenciafejlesztő játékokkal lefoglalni. Pórázon is remekül lehet vezetni, ám vegyük figyelembe az időjárási viszonyokat. Hidegben, erős napsütésben semmiképpen nem szabad kivinni. A szőrtelenségük miatt ha bőrüket közvetlenül éri a hő akkor melegebbnek tünnek a prémes társaiknál. A szoba hőmérséklete se legyen túl alacsony, mert mert könnyen kihűlhetnek. Érzékenysége miatt csak lakásban ajánlott tartani megfelelő hőmérséklet biztosításával. A séta és a kijárás pórázon, vagy a macskabiztos erkélyen érdemes.

Sokan tévesen gondolják, hogy a kopasz macskát az állatszőrre érzékenyeknek érdemes tartani, mert nem okoznak allergiás tüneteket. Sajnos ez van akinél igaz lehet, de mivel az allergének a nyálban és a bőrpikkelyeken is megtalálhatóak, ezért óvatosan az érzékeny embereknek a tartásukkal.

Hiányos szőrzete miatt azt gondolnánk, hogy sokat betegek, de ez nem igaz. Viszonylag edzettek a betegségekkel szemben. Gondoltad volna, hogy szőrtelensége miatt több táplálékra van szüksége? Ez azért van, mert az ő hőháztartásuk bonyolultabb, gyorsabban veszítik el a hőt. A hőkiegyenlítéshez azonban több energiára van szüksége és ebből adódik, hogy több tápanyagra van szüksége. Furcsa, de igaz a macska laktózérzékeny, amely miatt nem lehet vele tejet itatni. Természetesen kapható csökkentett tejtartalmú macskatejek. Nagyon fontos, hogy elegendő víz legyen előtte és kiváló minőségű nedves és száraz eledelt kapjon.

+Erősségek

Nem hullik a szőra

Erős, izmos és gyönyörű:)

-Hátrányok

Akik allergiásak a macskaszőrre őt se tartsák

Laktózérzékeny

Időjárási viszonyoktól védeni kell

Ápolni kell a bőrét

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments