szerb kopó - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

Nagy a mozgásigénye, de hűséges társ

Nézegetem a kutyafajtákat és a szerb kopó nagyon megtetszett. Nagy termetű, kb. 20 kg-osak. Marmagassága elérheti a 46-56 cm, főleg a kankutyákra jellemző adat. A nőstények kicsivel kisebbek, olyan 44-54 cm-esek. A fiúk átlagmagassága 50-51 cm, a lányoké 49 cm. Nem olyan nagy különbség, de jól látszik és már messziről tudni lehet a kutya nemét.

Nagyon intelligens, okos kutyák a szerb kopók, sőt mondhatni az átlagot is meghaladja az intelligenciájuk. Könnyen oktathatóak, a trükköket és parancsokat gyorsan végrehajtják, imádnak tanulni és könnyen elsajátítanak mindent, kb. 15-25 ismétlés elegendő. Nagyon szerethető, mert tényleg remekül tanítható és élvezet vele a tanulási folyamat. Könnyen kiképezhető, tanítható és nagyon játékos. Amúgy a legkiválóbb házőrző kutyafajta. Remek megfigyelő és védi a családi birtokot. Nagyon jó a hallása. Ha „intézkúednie kell” mindig terület védően és védelmezően lép fel a „tulajdona” őrzése érdekében. Nem érdemes vele packázni amúgy, mert erősen védelmezi a területét. Olyan, mint egy igazi biztonsági őr és mindig lehet rá számítani.

Nagyon jó természete van, engedelmes, élénk, melegszívű, állhatatos, jó természetű, bizalomra méltó kutyafajta. Átlagos érzékenységű, elfogadja ha a gazdi eltér a napi rutintól, és a vendégeket is képes kedvesen fogadni, ha a gazdinak fontosak. Arra azért figyeljünk oda, hogy kutyusunkat, ha fegyelmezzük érzelmileg nem érinti meg a büntetés. Nagyon szeretni való kutyafajta, szeretnek részt venni a családi életben, nem egy függetlenségre vágyó kutya. Imád közösségben lenni, élvezi az ember közelségét és elfogadja a többi állatot is lelkesen. Ebből adódóan nem jól tolerálja, ha sokáig magára hagyod.

Fontos, ha udvaron tartod akkor a kerítésed legyen erős, lukaktól mentes, mert a szerb kopó imád szökni szereti felfedezni a világot és előfordulhat időről időre, hogy meglépnek.

Kiemelkedő ragadozói ösztönnel rendelkezik, ezért érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne kapja el a macskát vagy más apró állatot. Állandó foglalkozást igényel, ha nem törődünk vele eleget akkor képes apró csipkedéssel jelezni, hogy idő van, gyere már gazdi játszani. Nagyon hangos tud lenni élvezi a saját hangját. Ha csendes kutyára vágysz ne őt válaszd:) A másik dolog, hogy nem benti kutyának való, kell neki a tér, a sok mozgás. Jól alkalmazkodik amúgy az életmód változásokhoz, a költözéshez, bárhol megszokik csak a gazdi ott legyen. Szereti, ha állandóan van valaki otthon vagy a gazdival mehet dolgozni is. Nem egy harapós fajta, kevés esély van rá hogy odakapjon. Általában egy egészséges kutyafajta. De azért náluk is előfordulhat puffadás, elhízás, ízületi diszplázia. Évente természetesen érdemes egy teljes körű állatorvosi vizsgálatnak alávetni. Az éghajlati változásokat jól tolerálja. Nagyon magas az energiaszintje, örökmozgó, az aktív élet teszi őt boldoggá. Nagyon sok mozgásra van szüksége, ezért gondoljuk át tudjuk e ezt neki biztosítani. Csak akkor válaszd társadnak, ha naponta futsz, kerékpározol stb és tudod neki a megfelelő mozgást biztosítani.

Nem érdemes őket túletetni, mert hízékonyak. Ajánlott napi mennyiség a tápból 150-250 gramm és ezt is osszuk fel két étkezésre. Szőre nem igényel sok ápolást, szezonális bolhakezelésre van szüksége, de a szőrét nem kell vágni. Természetesen a fertőzések elkerülése végett a füleket tisztítani kell és a szemét is érdemes. Ha a szükséges mozgásigényét tudod biztosítani akár 12-14 évig is hű társad lehet.

+Erősségek

Szőrzete nem igényel különösebb ápolást

Nem harap

Nagyon könnyen tanítható

-Hátrányok

Hajlamos a kisebb állatokat üldözni

Nagyon hangos ha unatkozik

Nem szeret egyedül lenni

Nagyon nagy a mozgásigénye

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

szerb kopó fotók

2023.09.20

Kutyák!

Nem védeni akarom azokat a fajtákat, amelyek neve elé ezt a jelzőt teszik, hanem azt szeretném, ha elgondolkoznánk kicsit azon, miért él ez az emberek fejében? Mert ha tragédia történik, akkor...