MUSKÁTLI - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 09 - 11:11

MUSKÁTLI

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

A legtöbb férfi nőnapkor vásárolt ajándéka. Most én is muskátlit kaptam páromtól (némi rábeszélésre :D) azért is jó virág és ajándék ez, mert ezzel a virággal nem foghatnak mellé. Ez a virág rengeteg háztartásban előfordul, nagyon sok nő szereti.

A muskátliról mindenkinek, vagyis a legtöbb embernek az erkélyünkön, ablakunkban helyet foglaló, szépséges muskátli növény jut eszünkbe, ez azonban csak egyik alfaja a muskátlik családjában megtermő, illatozó növényeknek.

A muskátli  egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Linné eredetileg egy nemzetségként kezelte őket, de később Charles Louis L’Héritier Brutelle által két nemzetséggé lett szétválasztva 1789-ben. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg. Fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat viselnek el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak

Az első ismert, termesztett muskátlifajta Dél Afrikában termesztették, mely ott egyébként őshonos is. Leiden városának botanikus kertjébe 1600 előtt kerülhetett olyan hajókon, amelyek kikötöttek a Jóreménység-fokánál. 1631-ben idősebb John Tradescant angol kertész magokat vett Rene Morintól Párizsban, és megkezdte telepítését Angliában.

Egyes muskátli fajokat alkalmaznak a szépségiparban is, leginkább a parfümériában, parfüm formájában. Az illatos fajok párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására. (Sajnos ez igaz, valóban hamisításra is használják ezt a kellemes illatú növényt.)

A muskátli talán – a rózsa után – az egyik legkedveltebb virág. Fajtái a futó muskátli (és ez az a faj, mely leginkább balkonunkon, ablakpárkányainkban előfordul.) A kertünkben is találkozhatunk muskátlival, mégpedig a kerti muskátlival, mely a futó muskátlinál sokkal vastagabb hajtásrendszerrel rendelkezik, vagyis vastagabb maga a növény is. Ezen felül pedig létezik az angol muskátli is, mely hasonlít a kerti muskátlihoz, de még annál is ellenállóbb növény, mely kevesebb virággal, de vastagabb, szinte már fás szárral rendelkezik.

A muskátli jellemzői, hogy mérete 30-40 centiméter, de a futó muskátli akár 150 centiméter is lehet. Szára feláll, bokrosan, bokor formájában elágazik. Virágzata pompás színű, fehér, rózsaszín, de akár piros színű is lehet. Vagy akár még lila is. Mint említettem olyan illatos, hogy még a parfümériákban, kozmetika iparban is használják parfümként, illóolajként egyaránt.

Egy csodálatos tavasz végi, leginkább nyári virágról van szó, mely méltán díszíti sok magyar (és nem csak magyar) asszony balkonját, ablakát, kertjét. Illata is csábító, de színei, változatossága miatt igazi dísze kertünknek is.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS

-Hátrányok

NEM BÍRJA A HIDEGET, TELELTETNI KELL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments