Mudi a legszebb terelőkutyánk - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 06 - 3:03

Mudi a sportos emberek társa

Hazánkon kívül kevésbé ismert ősi magyar kutyafajta. Igazán sokoldalú: munkakutyaként őrzi a marhákat, a háztól távol tartja a patkányokat, családi sportos kutya.

Középtermetű max. 47 centis. A szukák súlya 8-11 kg között mozog, a kanok is max. 13 kg-osak. Fejük ék alakú, az orruk irányába keskenyedik, álló fülekkel igazi éber megjelenésük van. Fején és elülső oldalán, lábain a szőr többnyire rövid és sima, testének többi részén hosszú, sűrű, hullámos vagy göndör. A mudik rendszerint feketék, azonban előfordul még őzbarna, fehér, szürke vagy kék-merte színben is.

Első írásos emlékek 1815-ből maradtak ránk. A fajta különböző magyar terelő- és pásztorkutyák, kicsi német juhászkutyák keresztezésének eredménye. Magyarországon ma már nagyon elterjedt kutyának számítanak. Különböző haszonállatokat őriznek a marhától, juhokon át a lovakig. Önállóan terelnek ki sertéseket, libákat a legelőre. Ahol napközben felügyelők őket, este meg visszatereli őket az alvóhelyükre. A mudi nagyon okos, kíváncsi és könnyen tanul. Szeretik a következetes irányítást, de az irányítás technikájában önállóságukat meg kell hagyni. Bátor és rettenthetetlen, határozott fellépésű. A rábízott állatokra sosem támadna. Tekintetével és ugatásával irányítja, tereli az állatokat.

 

A mudi imádja gazdáját, annak családját, szereti a szabadidejét velük tölteni. Nagyon hűségesek. Az idegenekkel szemben inkább távolságtartó. A mudi éber és ennek következtében viszonylag ugatós kutyának mondható.

A mudi kutya egy meglehetősen fiatal és eredeti fajta, melyet nagy fizikai strapabírás jellemez. A juhászkutyák megfelelő gondoskodás mellett 15 évig is élhetnek. Az energiabomba egészségének feltétele a testi és szellemi leterheltség is, melyek nélkül egy mudi kóros viselkedési problémákat is mutathat, mint például agresszió, vagy apátia. A mudi-kölyök kirobbanó energiája ellenére 12-15 hónapos koráig ne végezzen sporttevékenységet, mivel maradandó mozgásszervi károkat okozhat a kutyánál. A lépcsőt is kerülnie kell eddig az életkorig. Ha négylábúja már kifejlődött, lassan, de fokozatosan elkezdheti az edzését, mivel a sportos igénybevétel a mudi testének és lelkének egyaránt jót tesz. Az egészséges táplálkozás megfelelően igazodik a kutyához és igényeihez. Olyan eledelt adjon neki, melyben az összetevők listáján a hús áll az első helyen. Ezek a vadászok a szabadban természetesen a zsákmányok gyomortartalmát, valamint szükség esetén néha gyümölcsöt vagy növényeket is elfogyasztanának, táplálékuk nagy részét mégis a hús teszi ki.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments