Madarak téli etetése - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Madár fajták

Közzétéve 2021 november, 04 - 17:17

Mivel etethetjük az udvarunkban megjelenő kismadarakat télen?

Évek óta gondoskodunk az udvarunkban megjelenő kismadarakról télen, nyáron pedig vizet biztosítunk számunkra.

Régóta tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb madár van a környezetünkben, azonban a kertben és az udvaron lévő fákon, tuján, fenyőfán megtelepednek a kismadarak és örülnek, ha nyáron vizet teszünk nekik, amiben tudnak a nagy melegben fürödni és inni belőle. Azt is nagyon szeretik, ha locsolás van és a vízpermet alatt fürdenek. Nagyon aranyosak, csodálatos ez a látvány.

Novembertől márciusig napraforgómaggal, esetenként dióval etetjük őket.

Kis etetőházikót készítettünk és azt helyeztük ki az udvarra. Napi rendszerességgel töltjük meg maggal a házikót. amibe nagyon szeretnek berepülni, de kiszórt magokat a földről is szorgalmasan felszedik. Természetesen vizet mindig teszünk nekik. Délelőtt 10-11 körül és délután fél négy, öt körül szoktak enni. Néha nagyon sokan vannak. 10-15 kismadár is csipeget egyszerre. Mostanában cinkék, verebek, de galambok is megjelennek. Megtalálnak minden kis lyukat, bebújnak, ügyesen kijönnek a csőből is. Szeretnek bujkálni, tornászni, és van amikor egyszerre repülnek a fára, hatalmas suhogással.  Mi nagyon szeretjük őket figyelni, nézegetni és gyönyörködni bennük.

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostoha téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelő területet. Azért jönnek ide, mert ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Emberi segítség nélkül is képesek túlélni a telet, de ha gyönyörködni szeretnénk bennük, nyugodtan etessük őket. Az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntétől, ezek megszűnéséig – december elejétől március végéig tart. Az sem okoz gondot, ha a madáretetést már október második felében elkezdjük. Különösen akkor, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama. A költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepéig fejezzük be a kert madarainak etetését. A fiókák kikelését követően ne etessük a madarakat, mert ez a mageleséget megemészteni nem képes fiókák tömeges pusztulását okozza.

A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni – így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának, minden igényét ki tudjuk elégíteni. Az első csoport az olajos magvak, a legfontosabb téli madáreleség, a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete ipari napraforgó. Ebbe érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart keverni. Ne keseredjünk el, ha a vásárolt napraforgó törött és “szemetes”. Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére, pl. vörösbegy, ökörszem – e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom, és egyéb magvakat tudják hasznosítani. A második csoport alma és bogyós gyümölcsök. Az olajos magvak mellett a legolcsóbb almával és a településeken is könnyen gyűjthető bogyókkal is etethetünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk és akasszuk az ágacskákra. Az almát és a bogyókat minden madár kedveli. A harmadik csoport az állati zsiradékok. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: kacsa, liba és sertésháj, a sertés zsírszalonna, a faggyú, a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, valamint a ma már széles körben árusított cinkegolyó, vajtégla.

Mivel ne etessük a madarakat? Soha ne adjunk kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, popcornt és chipszet. Ezek károsak és veszélyesek számukra.

Ne feledjük el, hogy az etetőket rendszeresen ki kell takarítani, az üres maghéjakat eltávolítani.

Etessük minél többen a kismadarakat, hogy könnyebben át tudják vészelni a téli időszakokat.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments