Cukkini - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 november, 01 - 10:10

Minden étel ízéhez igazodik, így kíváló ételsűrítő a Cukkini


Ár : 650 Forint

Cukkini

Ez a kis méretű tökféle annak köszönheti egyre nagyobb népszerűségét, hogy szinte bárhol nevelhetjük. Erkélyen, teraszon vagy a kert védett zugában egyaránt megterem. Több fajtája is ismert. Az indiánok a cukkinit szántóföldi növényként, a kukoricához hasonlóan már az előtt is termesztették, hogy az európaiak Amerikába érkeztek volna. Az európaiak ugyan már korábban is ismertek egy növényt, amelynek tök volt a neve.
Nálunk a töknek két formáját termesztik: egy indás és egy bokros növekedésűt. A cukkini ez utóbbi fajtához tartozik.
Viszonylag kicsire nő, ezért nem igényel sok helyet. Cserépben, ládában és dézsában is tartható. Termését sokoldalúan használhatjuk. Ízének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tett szert az utóbbi években.

A cukkini kerti változata bokros növekedésű, indái nincsenek, mérete elérheti az 50 x 50 cm-es nagyságot. Nagy, sárga, illat nélküli virágai egyivarúak. Minden növényen fejlődnek porzós és termős virágok is. A beporzást a rovarok végzik, olykor azonban szükség lehet rá, hogy vékony ecsettel segítsük a virágpor átvitelét. A cukkini annál jobban fejlődik, minél több meleget kap. Védjük a széltől. Tavasszal elegendő a 14-20 °C-os hőmérséklet, de nem fagytűrő! Csak a jól fejlett gyökerű növény bírja ki egy ideig víz nélkül. A cserépben tartott cukkinit rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk rá, hogy a leveleket ne érje hideg víz. A virágzás ideje alatt hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízébe.
Júniusban ládába vagy dézsába ültetve tegyük ki a növényt a szabadba. Terjedelmes gyökérzete meglehetősen nagy helyet igényel. A föld legyen közép kötött, tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű. Visszavágásra nincs szükség, a leveleket sem kell ritkítani. A cukkini a napsütést és a meleget kedveli. Tenyészideje viszonylag rövid. Gyors növekedése ellenére ajánlatos a házban előnevelni.
Magvetéstől a szüretig:
A magokat májusban vessük el cserépbe, körülbelül 2cm mélyre. Az általános virágföldre vagy vetőföldre tegyünk fél centiméter vastag homokréteget. A csírázás körülbelül 8-15 napig tart. Ha a palánták elkezdik váltani leveleiket, ültessük át őket másik cserépbe úgy, hogy a sziklevelek éppen kilátszanak a földből. Mielőtt a palántákat átültetnénk dézsába vagy ki a szabadba, alaposan öntözzük meg, hogy a földlabda könnyebben elváljon az edény falától. A szabadba kiültetett növényeknél tartsunk legalább egy méter tőtávolságot, mert a gyökerek és a levelek csak így fejlődhetnek megfelelően. Az öntözéshez használjunk langyos vizet, ez a növény ugyanis nem szereti a hideg zuhanyt. A virágzás időszakában hetente egyszer adjunk egy adag tápoldatot az öntözővízhez. Ha a termések elérték a 10-20 cm-es nagyságot, leszüretelhetjük őket. Az érett terméseket felhasználás előtt hámozzuk meg. A cukkinit befőzhetjük gyömbérrel, de a csemegeuborkához hasonló savanyúságot is eltehetünk belőle. A termés húsa sok B- és C-vitamint tartalmaz.
Cukkini fasírt egyszerűen:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük vagy legyaluljuk, és megsózva kb. negyed órányit  félretesszük, majd kinyomkodjuk a levét.
Összekeverjük a cukkinit a tojással, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel.
Hozzáadjuk a lereszelt sajtot és annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázható legyen. Ízlés szerint sózzuk.
Golyókat vagy pogácsákat formázunk, majd bő olajban kisütjük a cukkinifasírtokat.
Ezzel  a recepttel az egyszerűségének köszönhetően gyorsan és finomat tudunk előállítani a konyhánkban. Nagyon jól illik hozzá a petrezselymes krumpli, de rizzsel is remek vacsoraválasztás lehet.
Cukkini lekvár:
Kell hozzá 1 kg tiszta tök, meghámozzuk, kimagozzuk. Cukkini, vagy főzőtök – kinek mi van. Ehhez teszünk kb. fél kg cukrot, 2-3 citromot  feldarabolva (ha nem bio, akkor meg kell hámozni), de lehet lime-ot és narancslevet is beletenni. Odatetsszünk főzni, és kevés vizet (kb. 2 dl) öntünk rá. Fedő alatt gyorsan megfő. Turmixoljuk és  főzzük mint a lekvárt. dzsemfix nem kell bele. A citrusféléknek köszönhetően egészen különleges lekvárt kapunk, mivel a tökfélék semlegesek- bármivel ízesíthetőek. Ez esetben cukorral édesítjük és a domináns citromos íz a cukkini sűrűsödésével egy egészen különleges lekvárt kapunk.
Cukkini krém hozzávalók:
2-3 közepes méretű cukkini
1 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
olaj,
só, frissen őrölt bors,
1/2 dl víz,
2 evőkanál pirospaprika,
2 csapott evőkanál szárított majoránna,
1 friss csokor petrezselyem.
Cukkinikrém készítése
A cukkinit megmossuk, a héját levágjuk, felkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit. Megszórjuk a fűszerekkel, fél deci vizet öntünk rá, puhára pároljuk. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, szükség szerint még ízesítjük, turmixoljuk.
Azonnal fogyasztható, de akár télire is bespájzolhatunk belőle. 🙂

+Erősségek

Remek ételsűrítő

Vitaminokban gazdag

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments