Jenga nélkül egy buli se buli! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerekjáték

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

Miért a kedvencem?

Jengázni szuper jó, nem kell hozzá más csak néhány jó barát.

Gondolom mindenki számára ismerős ez a játék, de úgy gondolom, hogy mindenképpen szót kell ejtenünk róla, már csak azért is, mert mi is elég gyakran játszunk vele. A Jenga egy ügyességi társasjáték, amit akárhányan játszhatunk, mégsem unalmas, hiszen mindenki feszült figyelemmel várja, hogy vajon mikor fog összedőlni a torony.

A társas rendkívül egyszerű összetevőkből áll, csupán 54 fahasáb alkotja a Jengát. Ezen kívül mindössze végtelen nyugalomra, sziklaerős kézre és óriási figyelemre van szükség. A játék elején ezeket a hasábokat hármasával építjük egymásra, így 18 emeletet kapunk. A játék lényege, hogy minél magasabbra építsük a tornyot, úgy, hogy az ne dőljön össze. A játékosok egyesével egy-egy hasábot húznak ki az épületből, majd azt a torony tetejére helyezik. Ez a társas tényleg nagyon egyszerű, azonban van egy pár szabály, amihez tartanunk kell magunkat. Legfőbb szabály, hogy csak egy kézzel lehet hozzányúlni hasábokhoz, tehát érdemes az ügyesebbik kezünket használni. További megkötést jelent, hogy nem építkezhetünk csak úgy kedvünkre, vagyis mindig fel kell tölteni a teljes sort, hogy tovább haladhassunk. Tehát mindhárom helyet ki kell használni a torony tetején. És az utolsó szabály pedig az, hogy csak olyan sorból húzhatunk ki hasábot, ami fölött teljes sor van, azaz nem vehetünk ki olyan elemet, ami fölött csak egy vagy két fahasáb van.

A játéknak nincs nyertese, csak vesztese van, méghozzá az, akinél összedől a torony. A Jenga nagyon szórakoztató játék, nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. Mi például ha bulit szervezünk, mindig Jengával indítjuk a partit, hogy eleget tegyünk egy nagyon kedves ismerősünk igényeinek. Persze ezt a játékot sörözgetés-borozgatás közben is érdekes játszani, hiszen egy szalonspicces ember már egy kicsit remegőbb kézzel nyúl az elemekhez. Természetesen már ennek a társasnak is vannak továbbfejlesztett változatai, amikből én azt emelném ki, amikor a hasábok háromféle színűre vannak festve, és még egy dobókocka is tartozik a játékhoz, aminek oldalain a három szín látható. Ekkor annyiban nehezedik a feladat, hogy a soron következő játékos dob a kockával, ami megmutatja, hogy milyen színű elemet kell kihúznia. Ez még izgalmasabbá teszi a játékot, hiszen jobban korlátozza a játékosokat a választásban.

És persze vannak olyanok is, akik kicsit kreatívabban építőkockaként használják a Jengát.

Érdekességként egy matematikai tanulmány, amelyet Uri Zwick készített, aki kombinált játékelméleti technikák segítségével elemezte a játékot, feltételezve, hogy a játékosok hibátlanul játsszák a fordulatukat, és a játék csak akkor ér véget, ha egy játékos eltávolítással kénytelen eldobni a tornyot blokk, amely eltávolítja a stabilitást.

Ilyen körülmények között és két játékos lévén, és a rétegek száma n ≥ 4, az a játékos, aki elindítja a kört, csak akkor nyer, ha n (rétegek vagy emeletek száma) nem osztható 3-mal.

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments