Közzétéve 2023 február, 13 - 11:11

MI ATEENDŐ, HA ELNYÍLT A CIKLÁMEN?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3500 Forint

A ciklámen majdnem minden otthonban megtalálható. elterjedt növény, virág hazánkban, ami nem is csoda, hiszen kevés törődést igényel és nagyon szép, szemet gyönyörködtető, illatos  növény, virág. Mind szobai, mind kerti változatban létezik, de van néhány erdő, melyben szintén megterem. De mi történik azután, hogy elvirágzott?

A ciklámen Európa mediterrán részein, illetve a Közel-Keleten, Észak-Afrikában honos, de az erdei ciklámen hazánkban is őshonos. A ciklámen a kankalinfélék családjába tartozó gumós növény, melynek virágai vékony száron helyezkednek el. Virágai a leveleinek töveiből nőnek ki. A ciklámen megannyi pompás színben létezik, leginkább ciklámen színben természetesen, de ma már elterjed a rózsaszín, a fehér és ezek árnyalatai, változatai is. De ha ez még kevés lenne, akad közöttük fodros szélű változat is. A ciklámen akkor pompázik a virágaiban, amikor a többi növény nem, vagyis októbertől áprilisig virágzik. A ciklámen sajnos . A ciklámen virágai és levelei enyhe nyálkahártya-irritációt okozhatnak, de a gumójának lenyelése nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanis szaponint, és mérgező cyclamin-glükozidot tartalmaznak, emiatt erősen mérgezőek.

A ciklámen nem állít elénk túl nagy akadályokat a gondozása terén, így kezdő kertészek számára is ajánlott virág a ciklámen. Mivel nem szereti a meleget, a lakás leghűvösebb helyiségét válasszuk ki számára. A ciklámen igazi téli virág, így nem szereti a közvetlen napfényt, de nem is a sötétben kell tartani, így ennek megfelelően kell számára helyet találni a lakásban. Bár kevés igénye van a ciklámennek, az egyik, amire nagyon nagy szüksége van, az a megfelelő hőmérséklet. Leginkább tíz és tizenöt fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, nem fagyálló növény.Viszont a meleget sem bírja, ha túlságosan nagy hőmérsékleten tartjuk, levelei megbarnulnak, összefodrosodnak és lehullnak.

A ciklámen nagy vízigényű, a lakásban tartott cikláment kettő- három naponként javasolt öntözni. Fontos, hogy a talaja mindig legyen nedves, viszont ne álljon a víz a cserepében.

Mivel nem szereti a csapvizet, érdemes állott vízzel öntözni, hiszen érzékeny a csapvízben lévő különféle ásványi anyagokra és sókra. Ugyanezen ok miatt kell nagyon óvatosnak lenni a tápoldatozással is. Bár amikor virágzik, szüksége van rá, de sokkal jobbat teszünk vele, ha kisebb töménységben adjuk neki a tápoldatot, mint a többi növényünknek. Válasszunk virágzó növények számára kifejlesztett tápoldatot, és ezt is hígítva adjuk neki. A ciklámen elszáradt leveleit és virágait mindig távolítsuk el a növényről, megelőzve így a rothadást és az esetleges betegségek, fertőzések kialakulásának kockázatát. Soha ne csak levágjuk, hanem tőből távolítsuk el ezeket.

Habár a ciklámen levelei is igazán mutatósak, természetesen inkább azt szeretnénk, ha a virágaiban gyönyörködhetnénk. Ehhez először is tisztítsuk meg az elhalt levelektől. Ezután alaposan öntözzük meg és pótoljuk a cserépben hiányzó földet savanyú kémhatású, 4,5-5,0 pH-értékű talajjal. Amíg a föld vízzel töltődik, öntsünk vizet a cserép alátétjébe és tartsuk a növényt 20–22 °C-os hőmérsékletű helyiségben. Az öntözővízbe hetenként oldjunk fel kevés tápsót, majd a gumóból rövidesen levelek fognak előtörni és a növény virágozni fog.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS SZÉPSÉGES

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments