Közzétéve 2022 május, 24 - 11:11

MEZŐTÚRI KÖRÖS VÖLGYI BEMUTATÓTEREM ÉS MÚZEUM

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 600 Forint

A lakóhelyemhez közel, (és a Pocakos étteremhez is közel) Mezőtúron található a mezőtúri Körös-Völgyi Természetvédelmi Bemutatóház, amelyet szívesen ajánlok minden olyan személy, látogató, felnőtt és gyermek figyelmébe egyaránt, akik a kistérségünk határában kanyargó Körösök és holtágainak növény- és állatvilágát szeretnék megismerni, betekintést nyerni, esetleg a szivattyúk, gőzgépek fejlődésére, történelmére, a Magyar Vízügyi Múzeum munkájára, történelmére kíváncsiak.

A holtág alsó végénél levő peresi gátőrház s mellette az 1902-ben épült gőzüzemű szivattyútelep épülete már Mezőtúr területén van. Ebben az esztétikus környezetben fekvő, szép vörös téglás épületben rendezték be a Körös-völgyi Természetvédelmi Terület bemutatóházát. A kazánház helyén berendezett kiállítás a Körös-vidék gazdag élővilágát mutatja be.

A Hármas-Körös jobb oldali partján, a védőtöltésen található a mezőtúri, Körös-völgyi természetvédelmi bemutatóház, amely védett élőlényekből készült kitömött, preparátumok nélkül, jellemzően fényképeken mutatja be az ide érkező látogatóknak, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt a Körös madárvilágát, hüllő- és állatvilágát. A madarakat például egy negyven méter nagyságú színes grafikai falon ábrázolják. Különösen gyermekeknek ajánlható a sok érdekes élőlényt tartalmazó kiállítás. A kazánház helyén berendezett állandó kiállítás a Körös-vidék gazdag élővilágát mutatja be.

A kazánházból, vagyis az állandó kiállításra kialakított teremből nyílik a gépház, ahol eredetiben csodálhatjuk meg a gőzgépeket és a szivattyúkat. Itt látható a Magyar Vízügyi Múzeum korabeli fényképfelvételek fölhasználásával készült, régi szivattyútelepeket bemutató kiállítása. Eredeti állapotú gőzüzemű szivattyúk őrzik az egykori szivattyútelep emlékét, kiállítással, illetve fényképekkel kiegészítve.

A mezőtúri Körös-Völgyi Természetvédelmi Bemutatóház január elsejétől december harmincegyig látogatható, keddtől vasárnapig tíz óra és tizenhét (délután öt) óra között.

Érdemes megtekinteni a kiállítást minden Mezőtúron járó turistának, látogatónak, lakosnak, felnőttnek és gyermeknek egyaránt, hiszen ez egy igazán hasznos, a Körösök élővilágáról, állatvilágáról, madárvilágáról teljes képet adó, a szivattyúk és gőzgépek történelmét, fejlődését, a Magyar Vízügyi Múzeum munkáját részletesen bemutató múzeum, kiállító hely.

Azért azt is nagyon fontosnak tartom hozzátenni, hogy elsősorban fényképeken tekinthetőek meg az állatok és madarak, nem pedig védett állatok preparátumain. Ezt én személy szerint kifejezetten értékelem, pozitív dolognak tartom. Értékelem, hogy ilyen módon, fényképek segítségével mutatják be a madarakat és állatokat.

 

Kellemes kikapcsolódást, élményekben és  ismeretekben gazdag

feltöltődést kívánok minden kedves látogatónak, vendégnek,

 felnőttnek és gyermeknek egyaránt!

 

+Erősségek

RÉSZLETES ISMERETEK

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments