Közzétéve 2022 július, 28 - 10:10

MÉREI FERENC ÉS V. BINÉT ÁGNES – ABLAK – ZSIRÁF

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3200 Forint

Az Ablak- Zsiráf egy sokak gyermekkorát, leginkább kellemes emlékeket idéző gyermeklexikon, melyben rengeteg mindent, sok szót, kifejezést, tárgyat de még játékokat is  leírnak, elmagyaráznak a gyermekeknek az ő nyelvükön. Tényleg nagy jelentőséggel bíró lexikonról van szó, mely hasznos lehet a mai modern világban is azon gyermekek számára, akik szeretnek olvasni. Szerintem sokkal, de sokkal hasznosabb, előnyösebb tulajdonságokkal bír, mint egy laptop, tablet, notebook vagy esetleg egy video játék.

Természetesen én már nem vagyok mai csibe, lehet, csak én látom így, de az Ablak- Zsiráf című könyv még ma is nagyon nagy jelentőséggel, hasznossággal bír. Az Ablak – zsiráf tehát egy gyermeklexikon, a lexikon az emberi tudást, a múltbeli és jelenben is előforduló dolgokat magyarázza el a gyermekeknek, A „lexikon” és az „enciklopédia” is nemzetközi szavak, mindkettő görög–latin közvetítéssel került a világ nyelveibe. A kettő mára azonos fogalmat takar, a jelentésük és a műfaj története alapján azonban tehetünk finom különbséget: a lexikon végső soron a görög lexisz szóból eredeztethető, jelentése voltaképpen: „szavak gyűjteménye, szójegyzék, szótár” ennek megfelelően működik az Ablak – Zsiráf. Ha gyermekünk nem tud valamit, vagy nem ért valamit, javaslom a kezébe adni az ablak – Zsiráfot. természetesen nem azért, hogy a beszélgetést elkerüljük, mert az fontos. Elsősorban természetesen a családokban a szülő és gyermek kapcsolatban a beszélgetés a fontos, de ha még mindig nem tudjuk megmagyarázni gyermekünknek a választ, esetleg nem tudjuk, nincs ismeretünk róla, akkor javaslom ezt a könyvet, vagyis az Ablak – Zsiráfot. Gyermekkoromban sok mindent nem értettem, még csak ismerkedtem a világgal és nagy jelentőséget fordítottam erre a könyvre. Ebben a könyvben úgy vannak megfogalmazva a leírások, hogy még én is megértettem, pedig nekem nehéz felfogásom volt.

Az Ablak – Zsiráf című könyv első kiadása a hetvenes évek elején jelent meg, a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó gondozásában. Több ezer iskoláskorú gyermeknek nyújtott segítséget a világ megismeréséhez. A több mint ezer képes szócikk A-tól Zs-ig felöleli azt az ismeretanyagot, melyet egy hat, tíz éves gyermeknek illik elsajátítani, hogy eligazodjon környezetében. Az Ablak- Zsiráfot általános iskola alsó tagozatában használják. A szócikkek – többségükben – egymásra épülnek, mivel a szerzők egyik alapvető célja volt a dolgok közti logikai összefüggések megtanítása. Mára már túl van a harminc-nyolcadik kiadáson is, és az eltelt évek alatt új szavakkal és képekkel is kibővítették, aktualizálták. Tehát a mai modern gyermekek számára is javaslom olvasni, forgatni ezt a könyvet.

Az Ablak – Zsiráf című könyv írói, szerzői Mérei Ferenc és V. Binét Ágnes, illusztrátorai K. Lukáts Kató, Szűcs Erzsébet, később pedig Szecskó Tamás és Szecskó Ágnes voltak, ők alkották ezt a művet, ők színesítették rajzaikkal, illusztrációikkal.

Zilahy Péter ezt írta róla:

 

(…) Az ablakzsiráf tele volt hétfejű sárkánnyal, tündérrel, ördöggel meg királyfival, és azt írta róluk, hogy nem léteznek. Négyféle sárkányra emlékszem, ami nem létezik, és három királyfira. Az ablakzsiráf szótagolva megtanított olvasni a sorok között. Magától értetődött, mint a tévémaci  lefekvéskor, senkinek se jutott eszébe rákérdezni. Az ablakzsiráf az ablakzsiráf. (…)

+Erősségek

HASZNOS ÉS ISMERETTEREJSZTŐ

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments