Közzétéve 2023 január, 11 - 6:06
Mennyei almás sütemény elkészítése
Ár : 1600 Forint
Az almás pite jóformán mindenki által nagyon kedvelt sütemény. Mi is nagyon szeretjük és gyakran el is készítem – különböző módon – azonban, amit most bemutatok, az az egyik legsikeresebb receptem. Egy adag almás lepény nagyon rövid idő alatt elfogy, és nem is kerül nagyon sok pénzbe.
Egész évben készíthető, s az időtartam kb. 90 perc, a sütéssel együtt.
Hozzávalók
A tésztához:
45 dkg liszt, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin /vajat is lehet alkalmazni/, csipet só, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl. joghurt, 1 késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez:
1,5 kg alma /általában előre elkészítjük a reszelt almát, és adagonként a mélyhűtőben tároljuk/, 10 dkg cukor, fahéj ízlés szerint.
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, vagy vajat és szétmorzsoljuk a liszttel.
Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat is, majd összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél órára hagyjuk a hűtőben pihenni ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket:
Hámozzuk meg az almát és reszeljük le. Vigyázzunk arra, hogy az alma csumáját ne hámozzuk bele. Amennyiben mélyhűtőbe rakva már előre elkészítettük a reszelt almát – korábban kivesszük és felengedjük.
Egy nagy lábasba belehelyezzük a reszelt almát, adjunk hozzá ízlésünk szerint cukrot, fahéjat /több fahéjjal finomabb a süti/.
Kb. 4-5 percig pároljuk, majd kóstoljuk meg , s ha úgy érezzük ízesítsük tovább.
Ha elkészült a töltelék – vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk két részre.
Sütőpapíron /kb. 32×40 cm-es tepsibe nyújtjuk az egyik tésztát. Szurkáljuk meg villával és öntsük rá a megpárolt almát.
Simítsuk el, majd tegyük rá a második kinyújtott tésztalapot is. A tészta tetejét szurkáljuk meg ismét a villával néhány helyen, hogy gőz el tudjon távozni sütés közben , anélkül, hogy elrepesztené a tésztát.
Kb. 40-50 percig süssük előmelegített sütőben 180 fokon – alul, felül és amikor már szép aranybarnára sült a teteje – elkészült a sütink.
Miután kihűlt, hintsük meg porcukorral – és már tálalhatjuk is.
Nagyon finom.
Jessyke
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás