Közzétéve 2021 április, 04 - 17:17

Még a legrosszabb helyzetből is ki lehet hozni a legjobbat, és így segíteni másoknak.


Megvásárolt: link

Olvastad az előző bejegyzésemet? Amiben üzleti könyveket forgalmazó webshopokat mutattam be? Ha még nem, akkor szeretném megemlíteni bevezetésként, hogy évekig érdeklődtem – néha még mostanában is – hobbi szinten a marketing iránt. Feliratkoztam több marketinges vállalkozó hírlevelére, és könyveket is vásároltam, hogy fejlesszem a tudásomat, a személyiségemet, értékesebb és jobb emberré váljak.

Az egyik hírlevélből ismertem meg a Kreatív Kontroll marketinges tanácsadó és kivitelező vállalkozásnak köszönhetően a Duchenne-szindrómás fiú Csorba Dávid történetét. Ők segítettek neki a “Négy fal között szabadon” című könyvének kiadásában és a marketingben. Hogy minél többen megismerjék, és az ő esetéből megtanulják, hogy kitartással, lelkesedéssel és akaraterővel akár a legrosszabb helyzetből is ki lehet hozni a legjobbat, és így segíteni másoknak.

Én nem tartom magam a szavak emberének. Jobban szeretek másokat hallgatni. Az emberek beszélgetéseiből és történeteiből tanulni. Csak akkor hozzászólni, ha van értelme a mondanivalómnak. Nem tudnám ilyen jól megfogalmazni, ezért szeretném idézni a Kreatív Kontroll vezetőjének Sipos Zoltánnak egy 2018-as bejegyzését, melyet a követőinek írt. Ezzel indult el Dávid online vállalkozói karrierje. Bár az internetnek hála tudja tartani a világgal a kapcsolatot, és “kiszabadult a test börtönéből”, azóta vált szó szerint is valamilyen szinten szabaddá, mert nincs az ágyhoz kötve.

“Szerintem a marketing életet tud menteni. Komolyan írom ezt, figyelj egy kicsit rám!  Itt Sipos Zoli. Emlékeztek még Dávidra, aki izomsorvadása miatt mozgásképtelenül feküdt az ágyában négy éven át? A tavalyi Ments életet karácsonyra akciónkban összegyűjtött közösségünk neki egy speciális kerekesszékre valót, két hete pedig végre megérkezett, és ki tudott mozdulni a lakásból.

A lenti videóban azt a pillanatot látjátok, mikor először tudott végre önállóan az utcára lépni.  A kommunikációs ismereteink segítettek ahhoz, hogy ez az akció sikeres legyen, hogy elérjük a kitűzött célt. Itt jótékonyságról volt szó, de akkor is voltak ügyfelek (az adományozók) és volt termék (Dávid álma és élete). Mégis hogyan mondhatja valaki, hogy a marketinget megvető és sikertelen kampány etikailag jobb, mint egy jól marketingelt üzenet és sikeres jótékonyság?

De az életet nem úgy mentjük meg, hogy végre Dávid nem egy ágyban fekve kénytelen élni egy lélegeztetőgépen. Nem is tudjuk őt meggyógyítani ebből a rettegett betegségből.  De Dávid a támogatástól gyakorlatilag újjá született: visszakapta a hitét, a reményét. Életcélokat tudott kitűzni, tud valamiért dolgozni. Munkát végzett, ezzel visszaszerezte a becsületét. Ő is néha maga alatt volt, hogy nem tud segíteni az édesanyjának, nem tud megmozdulni. De a támogatás révén megértette, mennyi embert mozdít meg, hányan számítanak rá.

Kitűzte a célt, hogy nemcsak megéli, de eléri a szabadságot. És aztán könyvet írt. Megírta a Négy fal között szabadon című könyvét. Nem adományt kér, hanem egy különleges élet tanulságait kínálja föl. Terméket fejlesztett, mert a marketing révén új életlehetőséget kapott.  Hát nem csodálatos, hogy mennyi mindenre képes az emberi kommunikáció? Most jobban megismerhetitek Dávidot ti is, akik támogattátok és új célokat adtatok neki. A könyv ezért nektek szól igazán, most pedig hozzá is juthattok. A teljes befolyó összeg Dávid egészségügyi kiadásait segíti. Céges ajándéknak sem találhattok jobbat.”

Te hogy vagy a mindennapokban rendszeresen előforduló megpróbáltatásokkal, melyek megnehezítik az életedet? Velem gyakran előfordul, hogy apróságokon idegeskedek. De tényleg szinte már nevetséges dolgokon. Vagy lehet hogy nem is annyira vicces, de Dávid történetéhez képest semmiség. Például miért nem sikerül olyan munkahelyet találni, ahova örömmel járok be dolgozni, vagy megélhetési forrást, amitől boldog vagyok.

Más meg  “kicsattan” a boldogságtól. Legalábbis ez a látszat, ami néha csal. Vagy megvan mindene. Csak azt nem látjuk, hogy milyen munka van mögötte, hogy azt az életszínvonalat elérje és fenntartsa. Miért nem érjük be annyival, hogy “van mit a tejbe aprítani”? Talán azért mert az élet folyamatos változás és fejlődés. Jobb esetben egyre többet szeretnénk elérni, egyre jobbá szeretnénk válni. Csak közben ne feledkezzünk meg a mások iránt érzett szeretetről és tiszteletről, és a tevékenységünk iránti alázatról. De térjünk vissza Dávidhoz…

Nagyon örülök, hogy elolvashattam a könyvét. Amikor kisebb akadály van az életemben, vagy nem tudom mihez kezdjek, hogyan folytassam, gyakran eszembe jut, hogy ő milyen helyzetben van. Vannak kisebb gondjaim és néha kialakulnak egészségügyi problémák is. De hálás vagyok, hogy megvan minden testrészem, tudok mozogni, levegőt venni, enni, inni, beszélni. Sajnos neki mindegyik problémát okoz. Mégis megőrizte a humorérzékét.

Hihetetlen számomra, hogy annak ellenére, miken ment keresztül, képes ezeket humorosan elmesélni. Azt kérte, hogy ne sajnáljuk, ne sírjunk, nem ezért írta meg a könyvet, hanem hogy segítsen másoknak. Mégis megmondom őszintén egy-két történetét olvasva “belement valami a szemembe”. Na jó, bevallom férfiasan, megkönnyeztem. De nekem amúgy is néha, ha szomorú dolgot látok “könnybe lábad a szemem”. Együtt érzek másokkal, valamint sejtem még mi lehet az oka, de ez egy másik, saját történet.

Egyébként amikor sok időm volt erre, elkezdtem lejegyzetelni a tapasztalataimat és a gondolataimat az élet(em)ről. Csak egy idő után úgy éreztem, úgysem érdekelne senkit, ezért nem folytattam. Pedig akár abból is lehetne egy kis saját online vállalkozás. De lehet, hogy csak álmodozás. A könyvhöz visszatérve többször olyan jókat mosolyogtam, és kacagtam magamban, mint régen gyerek koromban. A tényleg vicces, de még a számára kellemetlen élményeket is humorral “fűszerezve”, az olvasót megnevettetve tudta elmesélni. Köszönöm Dávid, hogy ezeket a gondolatokat és érzéseket megosztottad velem, és kiváltottad belőlem.

Egy idézettel vezettem be, és idézettel fejezném be a bejegyzésemet, ami Dávid profiljáról származik. De előtte szeretnélek meglepni egy hasznos információval, ha nem olvasnád el az oldalát. Lehet nem túl jó előre “lelőni a poént”, de sokan nem nyitják meg a linkeket, és ha te is ezt szoktad tenni, legalább értesülsz róla. Ahogy telt az idő, Dávid fejlesztette a tudását és a vállalkozását. Ha igényled és megrendeled az új szolgáltatását, akkor a könyvét ajándékba adja neked.

“A nevem Csorba Dávid, és 1992 júniusában láttam meg a napvilágot kis hazánkban. Még gyerekként diagnosztizáltak Duchenne-szindrómát, ami jócskán megnehezítette az életemet. Akkor, és most is. Hiába próbálnám tagadni, sok szép élményt és lehetőséget elvett tőlem ez a gyógyíthatatlan kór, de kaptam ezek helyett egy csodálatos dolgot az élettől. Reményt. A Reményt, amely erőt ad, hogy folytassam a küzdelmet.

Ez a Remény és Erő az, amit bűn lenne megtartani magamnak. Eddig is próbáltam minél több internetes felületen írni arról, hogyan kerekedtem felül a nehézségeimen, ezzel másoknak segítve, s megmutatva, hogy a test börtönéből a lélek és az elme képes kitörni. Szeretném Neked is megmutatni azt a fénysugarat, ami végigvezet az élet göröngyös útjain. Ennek jegyében jött létre ez a weboldal is. https://csorbadavid.hu

Remény szolgáltatás, amit kínálok! Egy olyan szolgáltatást kínálok Neked, melynek célja az, hogy minden nap motiváljon Téged. Minden reggel kapsz tőlem egy e-mailt, melyben egy általam írt Inspirációs szöveget találsz az adott napra, hogy Te is hegyeket mozdíthass meg. Szeretnélek rávilágítani az élet nagyszerűségére, a dolgok valódi értékére, ami által talán pozitívabban állsz majd a mindennapjaidhoz.

Ha az, hogy valaki, aki 6 éve nem tud felkelni az ágyból, mégis boldog, nem motivál téged abban, hogy többet érj el az életben, mint amit valaha is gondoltál, akkor semmi! Én itt vagyok és segítek neked, hogy te is lásd, hogy elég vagy. Hogy szeresd önmagad úgy, ahogy vagy. Hogy ne add fel akkor sem, ha úgy látod, hogy már nincs mit tenni. Boldognak lenni sosem késő!”

mystery

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments