Közzétéve 2022 március, 29 - 8:08
Medvehagyma tartósítása!
Ár : 800 Forint
Vonalkód: 12810
Mindenki által közismert,hogy a medvehagyma fantasztikus fűszer és gyógynövény.Számtalan sok gyógyhatása van.Népi gyógyászatban számos bajra gyógyírként tartják számon.Az enyhén foghagyma illatú és ízű növény magas C.vitamin, vas és klorifill tartalmú.Március beköszöntével a tavasz nemcsak hóvirágot hoz,hanem az erdőkben előbújnak a medvehagyma levelek is.A medvehagyma szezonja március közepétől április végéig tart.Magyarországon fő lelőhelyei a Mecsek, a Bakony, és a Balaton-felvidék.A szabályok szerint egy ember egy nap maximum két kilogramm medvehagymát szedhet, és ügyelni kell, hogy legalább egy levelet mindig meghagyjon,hogy a növény jövőre is teremni tudjon.
Érdemes tudni,hogyan kell úgy eltenni,hogy sokáig elálljon.
Élelmiszeripari technológus ismerősömtől tudom,hogy az első és a legfontosabb,hogy a medvehagymát felhasználása előtt jól mossuk meg.Ennek oka,hogy rárakódhat a por, és a különböző szennyeződések.Ha biztosra akarunk menni, akkor egy litert vízhez adjunk féldeci 10 százalékos ecetet, és ebben áztassuk be a növényt 5-6 percre, majd forró vízzel öblítsük le.Ezután frissen beledarálhatjuk mindenféle salátába, szedvicsbe, vagy akár tojásrántottába is, de olivaolajban, pirított, mad darált mandulával, mogyoróval, dióval vagy napraforgómaggal keverve készíthetünk belőle pestot is.
Milyen módon biztosíthatjuk,hogy nyáron, ősszel,télen legyen otthon medvehagymánk valamilyen formában?
Felhívom a figyelmet arra,hogy célszerű hidegen eltenni a növényt, mert az abban lévő élettani szempotból fontos vitaminok,nyomelemek hő hatására elvesznek.
Ezért elsőként azt javasolom,hogy a leveleket daráljuk le, majd a ledarált súly hat-nyolc százalékának megfelelő mennyiségben keverjünk hozzá sót.Ezáltal feljön a lev a medvehagymának, amit így rakjunk dunsztos üvegbe, a tetejére pedig tegyünk olajat,és zárjuk le.Az üveget fénytől védett helyen tároljuk,de bármikor elővehetjük, amikor a tartalmát húspácoláshoz,krémleveshez, tésztaszószhoz,sajtkrémhez, krumplipüréhez,zöldségekhez, vagy akár töltött hús töltelékhez szeretnénk használni.Ami fontos,hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele az üvegbe, vegyük ki a kívánt mennyiséget, utána hagyjuk hogy a olaj /oliva/ megint ellepje.
Fűszerolajat is készíthetünk belőlle a következő módon:
A megmosott medvehagyma leveleket papírtörlő vagy konyharuha között megszárítjuk,beletömködjük egy üvegbe,majd felöntjük olivaolajjal.Három négy napra egy sötét helyen érni hagyjuk,aztán leszűrjük.Az olaj átveszi a medvehagyma jellegzetes fokhagymás ízét és azután bátran használhatjuk.
Fűszert is készíthetünk belőlle:
A medvehagymát nagyon jól lehet szárítani.Én aszalógépben vagy sima sütőben szoktam csinálni.A lényeg,hogy 50 foknál magasabb hőmérsékleten ne szárítsuk, mert a ható és ízanyagai eltűnnek.A szárítás tehát 45-50 fokon, három négy órán át tartson, majd a zörgésre száradt leveleket kézzel morzsoljuk össze, és tegyük egy üvegbe, amint légmentesen zárjunk le.
Az így kapott fűszert tehetjük egyszerűen csak vajas kenyérre, de levesek, mártások, szószok ízesítésére is kiváló.
Akinek van lehetősége. jó minőségű sertés vagy mangalica zsírban is elteheti a medvehagymát.
Ehhez a leveleket durván összevágjuk,egy befőttes üvegbe tömködjük,mad a meglangyosított zsírral felöntjük.A légbuborékokat kiskanállal kikeverjük, és hagyjuk megszilárdulni.Ugyanúgy felhasználhatjuk,mint ha olajban tettük volna el,de például nokedli tésztába is belekeverhetjük,és szaggathatunk medvehagymás galuskát is.
Le is fagyaszthatjuk:
Légmentesen záródó dobozba vagy vákumzscskóba téve lefagyasztthatjuk a medvehagyma leveleket.Ebben az esetben ha felenged, olyan állaga lessz,mint a spenótnak, és akár főzeléket is készíthetünk belőle.
Remélem hasznos volt a véleményem!
Praktikus tanácsok!
Nem ismerem!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás