Fenyőrügy - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

Május: A fenyőrügy gyűjtésének a hónapja

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

Május: A fenyőrügy gyűjtésének a hónapja

A fenyőfélék tűleveleiről, a fiatal hajtásokról érdemes tudni, hogy sok C-vitamint, ásványi anyagokat, valamint illóolajat, továbbá antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak. A méhek által előállított természetes mézről pedig köztudott, hogy jelentős mennyiségben találhatók bennük természetes antioxidánsok, így erősítik az immunrendszert. Egy-egy kiskanállal érdemes tehát fogyasztani a fenyőrüggyel felturbózott mézből főleg felső légúti megbetegedések, köhögés esetén, de cukor helyett citromos teába is keverhetjük.

Felhasználható fenyőfajták: lucfenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdeifenyő. Ezek közül talán a lucfenyőnek a legnagyobb a hatóanyag tartalma, sok benne a terpén vegyület, az illóolaj, mely rendkívül jó nyákoldó. Természetesen a felsorolt fenyőfajták is tartalmazzák, és emellett ásványi anyagokat, vitaminokat, gyantát, karotinoidokat, cseranyagot. Ez a gazdag hatóanyag tartalom magyarázza a sokoldalú gyógyhatásukat, és azt, hogy miért alkalmazzák már évszázadok óta a népgyógyászatban. NE KEVERJÜK ÖSSZE A TISZAFÁVAL, MERT AZ MÉRGEZŐ!!!

Fontos, hogy tiszta helyen, közutaktól, szennyező forrásoktól távol gyűjtsük, a legjobb az erdőben gyűjtött rügy! Ilyenkor nem szükséges megmosni, mert a vizes fenyőrügy megerjedhet. Közvetlenül felhasználható, de arra figyeljünk, hogy pók, bogár ne legyen rajta.
A zsenge fenyőrügyet meg is lehet enni. Nyersen nagyon sok C-vitamin található benne. Gyerekkoromban mi mindig szedtünk és ettük, hiszen a nagymamám fenyvesekkel körülvett vidéken élt- így könnyen hozzá tudtunk jutni a finom eleséghez. Régebben az emberek szárítottak is fenyőrügyet, és nehezebb időkben akár táplálékként is használták. A szárított fenyőrügy ugyanúgy használható teakészítésre, mint a friss. A leggyakoribb, legismertebb felhasználási mód a szirup vagy a fenyőméz. Ezen kívül még számos módon alkalmazhatjuk: tea, tinktúra, inhalálás vagy akár fürdő formájában.

Méz:

Erdélyben régtől fogva alkalmazzák ezt az igen egyszerű, ám annál hatásosabb receptet. Lényege, hogy amikor tavasszal a fenyőfák új hajtásokat hoznak, szedjünk belőlük pár marékkal.

Recept: 100 gramm mézhez kb. 25 gramm fenyőrügyet célszerű gyűjtenünk. A szép, egészséges, 3-5 cm hosszú, frissen szedett rügyeket folyóvíz alatt (hideg vízzel) öblítsük le. Látni fogjuk, hogy a tűlevelekről a viaszos bevonatuknak köszönhetően gyorsan lepereg a víz. Konyhai papírtörlőre szétterítve hagyjuk, hogy a rügyekről a maradék nedvesség is teljesen felszáradjon. Ezt követően nincs más dolgunk, mint egy előzőleg tisztára mosott, széles szájú kis üvegbe tölteni a rügyeket, majd lassan felönteni mézzel. A legelterjedtebb az akácméz, de a vegyes virágméz is minden további nélkül alkalmas a célra. Óvatosan keverjük meg, hogy a rügyek alá rekedt légbuborékok jórészt távozni tudjanak a mézből. Az is fontos, hogy a méz teljesen ellepje a rügyeket. Végül jól csavarjuk rá az üvegre a fedelét. Tartsuk sötét, hűvös helyen, de azért legyen kéznél, hogy naponta kicsit megforgathassuk. Pár hét elteltével leszűrhetjük és fogyaszthatjuk is.

Kisgyermekeknek egy éves kor alatt nem szabad mézet adni!

Tea: Nyers fenyőrügyből körülbelül 30 grammnyit kell 1 liter vízben kb. 2 percig főzni.
Ha esetleg a C-vitamin tartalmat szeretnéd megőrizni, áztasd be egy éjszakára, majd reggel szűrd le. Remek frissítő, energetizáló, erősítő ital. Csak nagyon fiatal, zsenge hajtások / tűlevelek esetén működik az áztatás! Viszont főzéssel nem csak rügyekből, hanem tűlevelekből is finom, aromás tea készíthető.
A teával gargarizálni is lehet, a hangszálaknak, toroknak is jót tesz.

Inhaláció: 50 gramm friss hajtást tegyünk fel egy liter vízzel főni. Forrástól számítva, nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzzük körülbelül 5 percig. Utána zárjuk le a tüzet, és még áztassuk fedő alatt 5 percig. Ezután hajoljunk a főzőedény fölé (óvatosan!), és fejünket egy nagy törölközővel lefedve szívjuk, lélegezzük be a gyógyító gőzöket 10-15 percig.

Jó választás a fenyőrügy méz, ha gyakran szenvedünk a torokfájástól, köhögéstől. Szerencsés előre gondolkodni a téli influenza szezon előtt és begyűjteni a friss tűleveleket. Ennek májusban vam az ideje, tehát kirándulások alkalmával érdemes erre is gondolni. Jó egészséget! 🙂

+Erősségek

kellemes íz

immunerősítő

-Hátrányok

nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments