Apró nőszirom - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 január, 03 - 16:16

Magyarországon őshonos az Irisz

Az apró nőszirom Magyarországon is honos évelő növényfaj. Valaha szőnyegként borította a Kárpát-medencét, mára a tépdeséstől erősen megritkult. Gyakran forgatják ki a kopárok fásításakor is. Vad állományai találhatók a Kaukázusban, Oroszország nyugati részén, és Európa egyéb déli és keleti országaiban. Észak-Amerikába betelepítették. Magyarországon többek közt a Kisalföld, Mátra, Keszthelyi-fennsík területén él.

A nőszirmok első írásban is rögzített nevét a tudományos növénytan megalapítóitól a görögöktől kapták, akik Íriszről a szivárvány görög istennőjéről nevezték el, mivel a szivárványhoz hasonlatosnak találták a nőszirom lepelleveleinek ibolyás színezetű erezetét. Itt jegyezném meg, hogy magyar elnevezését is a virágja ihlette, mégpedig Diószegi Sámuel a sziromszerű bibéiről nevezte el „nő szirom”-nak. Németül azonban nem szivárvány virágának nevezik és nem is Irisznek, hanem kard formájú levele után Kardliliomnak (Schwertlilie). Ezt az elnevezés egyrészt Dioskuridesnek, másrészt a középkori virágtiszteletnek köszönheti.

Vastag gyökértörzse van és a föld alatt terjeszkedik. Kard alakú, 4-20 mm széles levelei tőlevélrózsában nőnek, ennek közepéből emelkedik ki az 5-10 cm magas, egyszerű virágszár, aminek a végén egy nagy fejű, rendszerint sötétlila vagy halványsárga virág nyílik. Termése tok. Rendszerint sziklagyepeken, löszfalak szélén virít, március-májusban nyílik.

Napos fekvést, s jó vízelvezetésű savanyú, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású talajt igényel. Néhány évente tőosztással érdemes megfiatalítani. Vízigénye más nőszirmokhoz képest viszonylag alacsony, különösen a pihenő időszakában. Egyszerűen gondozható, nem túl igényes növény.

Nagyon alkalmas erkélyek, dézsák, kerti virágágyak, szegények díszeként. Vágott virágnak is mutatós. Ültessük virágzás utáni időszakban július végén, augusztusban a legalkalmasabb.

Védett virág, 5000 Ft az eszmei értéke egyetlen letépett virágnak, ne tépd le az élőhelyen gyönyörködj benne.

Gyógynövényként is használják a vaskos, húsos gyökértörzsét. A gyökeret megszárítjuk és kellemes, erdei ibolyára emlékeztető illata van, ezért a kereskedelemben ibolya gyökérként is ismeretes. Aromás gyökerét a parfüm- és likőrgyártásban is használják. Porítva fogporok és hintőporok alkotórésze. Nyálkaoldó hatású teakeverékek alkotórészeként is alkalmazzák gyökérzetét. Alkalmazható tovább enyhe fájdalomcsillapítóként is. Régebben a fogzó gyerekeknek adták, hogy rágják, de ma már higiéniai okok miatt nem szokásos. Vigyázat! A gyökérzet rágásának káros hatásai vannak, ezért tiltott!

Kiütésekre, enyhébb bőr- vagy nyálkahártya-irritációra is használható. Öblögetőt kell főzni 10 g gyökértörzséből, 1 dl hideg vízzel felöntve forraljuk fel, majd főzzük 5 percig és hagyjuk hűlni 20 percet. A főzettel borogathatjuk az irritált bőrt.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments