Közzétéve 2022 november, 03 - 11:11

MAGYARORSZÁG – BÁCS-KISKUN MEGYE – SZALKSZENTMÁRTON

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

A régi disco helye, Szalkszentmárton csatorna partján a Vakvágánynál volt. Sokat jártam ide barátokkal és akkori párommal táncolni, bulizni. Mivel nagymamám Újsolton lakott, ami egy közeli kis falu, így néha nagynénémnek hála, nyáron, amikor unokatestvéreimmel nyaralni voltunk nagymamámnál, fürödni, úszni is eljutottunk ide. Nagyon élvezetem azokat  a nyaralásokat.

Szalkszentmárton község bács-Kiskun megyében, a Kunszentmiklósi járásban helyezkedik el. A megye északi részén, a  nyugati szélén, a  bal partján fekszik, attól négy kilométerre. Budapesttől és Kecskeméttől egyaránt körülbelül hatvan-hatvan kilométer választja el. A település lapos határa a Duna ártere volt. Az új  átadása óta a község közúton mindössze husznöt kilométerre van a térség legnagyobb városának számító . A szomszédos települések: észak felől , kelet felől -Bösztörpuszta, dél felől , nyugat felől pedig, a Pentele híd túloldalán . Szalkszentmártontól a Dunáig az ártérben  foglalkoznak. Több tó is kialakult a kavicskitermelés folytán, ezek a  kedvelők kitűnő kirándulóhelyei. Rendkívül jól alkalmas horgászatra, a halakat időről-időre pótolják, haltelepítéssel. természetesen kirándulásra, túrázásra is alkalmas Szalkszentmárton községe.

A község nyugati határában halad el az , így ez a legfontosabb közúti megközelítési útvonala; Szabadszállással az  köti össze. -ig, ameddig a  működött, Szalkszentmárton vonattal is elérhető volt,  képest az első megállási pont volt a vonal itteni megállóhelye. A vonal bezárása óta a község közösségi közlekedéssel csak autóbuszon közelíthető meg. Jelenleg a  –, –, Kunszentmiklós–Dunaújváros, –Kalocsa és Budapest– járatai biztosítanak közlekedési kapcsolatokat az itt élők számára, e járatoknak köszönhetően a környező nagyvárosok jól megközelíthetőek. A buszmegálló a községben és a községen kívül, az 51es főútvonal mellett is található, de az 51es úttól a faluközpont már nincs messze gyalog sem. A Duna túlpartján elterülő településekkel korábban  kötötte össze Szalkszentmártont, ez a járat a  megépítésével egyidejűleg megszűnt.

Szalkszentmártont mindenképpen érdemes meglátogatni, leginkább akkor, amikor fáklyás felvonulást tartanak, amit . -e óta tartanak. Akkor a Szalkszentmártoni Múzeumbaráti Kör szervezte. A Márton-napi felvonulást pedig november 11-én rendezik meg, emellett falunapot is tartanak. A szalkszentmártoni református templomban jótékonysági koncerteket szoktak rendezni, a befolyt összeggel pedig a belvízkárosultakat is támogatták.

A település nevezetességei a Petőfi Sándor Emlékkiállítás és a Petőfi Sándor-szobor, hiszen Petőfi Sándor ezen a környéken is élt és alkotott.

Ezen felül Szalkszentmárton nevezetességei közé tartozik a Szent Márton tér és a Szent Márton-szobor is, valamint az 56-os emlékmű, az I és a II. világháborús emlékmű, a Szalkszentmártoni Református templom és a is.

 

Mindenképpen érdemes ellátogatniuk Szalkszentmártonra,

Amennyiben szeretnek tó- csatorna – folyó parton kirándulni, túrázni,

Vagy éppen horgászni, a természetben kikapcsolódni

Szeretnének!

+Erősségek

SZÉP ÉS TERMÉSZETKÖZELI

KULTÚRÁBAN GAZDAG

HORGÁSZPARADICSOM

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments