Közzétéve 2022 március, 04 - 12:12

MAGYAR FŰSZERPAPRIKA MÚZEUM, KALOCSA

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1000 Forint

A Magyar Fűszerpaprika Múzeum Kalocsán a Szent István Király utcán, a szent István út 6. szám alatt lévő ház padlásterén  található, április 1.-től október 31.-ig látogatható 9-17 óra között.

A múzeum 1991 óta üzemel jelenlegi helyén, korábban a Piac téren lévő Malom épületében őrizték a paprika történetével, feldolgozásával kapcsolatos dokumentumokat és eszközöket.

Hazánkba a fűszerpaprika török közvetítéssel jutott el, kezdetben cak gazdag főúri, nemesi dísznövényként. Miután Napóleon blokádot emelt Európára az indiai bors helyét a fűszerpaprika váltotta fel. Ráadásul gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen (pl. skorbut megelőzésére, ill. az immunrendszer megerősítésére, fáradt végtagok felpezsdítésére, de jót tesz az emésztésnek, bélrendszernek, emésztési folyamatoknak is.)
Hazánkban Kalocsa és környéke, ill. Szeged és környéke a leghíresebb fűszerpaprika termelő helyek. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma (több mint 2000 óra /év), ami kifejezetten jót tesz a fűszerpaprika érésének, fejlődésének.

Kalocsán és környékén szeptemberben kb. 6000 hektáron lehet “piros aranyat” szüretelni. A szüret után a szorgos gazdasszonyok felfűzték a paprikát és az eresz alatt felakasztva szárították. Ma már ez is gépiesítve történik. A szárítás után az őrlés következik: paprikát előtte megtörölgetik, a csumát eltávolítják, felhasítják és a magjával együtt őrlik, mert a magjában rengeteg olaj van és az őrölt paprika emiatt őrzi meg sokáig szép színét. A múzeumban a feldolgozással és műveléssel kapcsolatos gépek, eszközök láthatók.
Érdemes megemlíteni továbbá Horváth Jenő és Obermayer Ernő nevét, akik a kalocsai Paprikakutató Intézetben nemesítették az édes paprikát. Innen ered a név: édes nemes (korábban csak erős paprika volt, s a paprikát addig mosták, míg az elvesztette erejét).

Jelenleg is létezik, és folytat feldolgozó tevékenységet, fűszer és édes paprika feldolgozását folytató tevékenységet, paprikából készült termékek (pirosarany, erős pista stb.. ) a Kalocsai Fűszerpaprika üzem, melynek tevékenységébe előzetes egyeztetés és megegyezés után betekinthetést nyerhetünk.

Valamint van egy bol Bátyán,  mely szintén paprika termékek értékesítésével foglalkozik, lakossági szinten is. Választékuk rendkívül sokrétű, mert nem csak piros aranyat és erős pistát árulnak, de a paprikából készült ételek színes választékát.

Kalocsa egyébként méltán híres étke, csemegéje a kalocsai paprikás rétes, bejgli is. Ha valaki szeretne valami igazán jót, és különlegeset enni, ezt igazán érdemes megkóstolni, rendkívül ízletes csemege.

+Erősségek

TÁJÉKOZTATÓ, INFORMATÍV

-Hátrányok

KICSI

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments