Közzétéve 2023 május, 19 - 8:08

Macskamenta

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

Az illatos macskamenta nagy területen, Európában, Közép- és Nyugat-Ázsiában, Kaukázusban, az Indiai-szubkontinensen is elterjedt. Magas termetű, évelő lágyszárú, júniustól szeptemberig virágzik, termése makkocska. Sokoldalú gyógynövényként tartják számon több mint két évezrede. Illóolaj-tartalma a virágzás kezdetén, a déli órákban a legnagyobb, tehát virágos, leveles hajtását ekkor érdemes gyűjteni.

Friss leveleit salátaként, ételízesítőként, virágos, leveles hajtásának főzetét fejfájás, ideges gyomor-és bélgörcsök enyhítésére használják. Borogatásként jótékonyan hat a zúzódásokra, tehát gyerekes családoknak kifejezetten jó tartani otthon macskamentát.

Teája az egyik legrégebb óta használt köhögéscsillapító, szorongás oldó, fáradság ellen is fogyasztják. Fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazható a megfázás kezelésében. C-vitamint tartalmaz, segít az orrdugulás megszüntetésében, elősegíti az izzadást, és csillapítja a lázat. Torokgyulladás esetén régen toroköblögetőként használták. Segíthet emésztési problémákban, ingerlékeny gyomor, felfújódás fellépésekor is. Emellett helyreállíthatja a rendszertelen menstruációs ciklust, de növeli a teherbe esés esélyét. (!!!) A frissen szedett növény gyógyítja a vágott sebeket. Bizonyított tény, hogy érzéstelenítő, reumaellenes hatású, valamint csillapítja az izomfájdalmat, az ízületi fájdalmakat és a fogfájást is enyhíti. Ha macskamenta van a kertedben, lehet, hogy odavonzod vele a macskákat, viszont távol tartod a földibolhákat, más káros rovarokat vagy a patkányokat. Rovarriasztó hatása miatt a vegyszermentes kiskert egyik fontos védőnövénye, szúnyogriasztóként is számba jöhet. A rovarriasztó, rovarölő hatás erőssége függ a fajtától és a termesztés helyétől.

Az illatos macskamenta igénytelen, hosszú ideig virágzik. Jól tűri a félárnyékot, talajban nem válogat, jelentős károsítója nincs. Szárazságtűrő, csak aszályos időben kell öntözni. Tőosztással és magvetéssel is szaporítható.

Rokona, a kerti macskamenta kertészeti céllal előállított, 30-40 cm magas növény. Sokféle fehér, rózsaszín és levendulakék virágú változata kapható a kertészetekben. Napos, meleg helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. Szépen mutat sziklakertben, évelő ágyásban, talajtakarónak is alkalmas. Magról nem, csak tőosztással, májusi dugványozással, bujtással szaporíthatod. Ennek ellenére nem „agresszív”, mint a menta. (Menta tea készítése: Menta teát többféleképpen készíthetünk, akár friss, akár szárított levelekből. Egy teáskanálnyi szárított vagy 2 teáskanálnyi friss mentalevelet forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perc után szűrjük le. 3-szor 2 dl-t fogyaszthatunk a nap folyamán.)

Levendulakék virágú változatai remekül helyettesítik a levendulát, hiszen méretei, szürkés-ezüst-zöld levélszíne hasonló a levenduláéhoz, hasonló virágzási ideje lehetővé teszi, hogy a levendulatöveket helyettesítsd vele. Előnye a levendulához képest, hogy félárnyékban is megél, olcsóbb. Májustól virágzik. Virágzás utáni visszametszéssel újabb virágzásra késztetheted.

A nagyvirágú macskamenta (Nepeta grandiflora) a Balti országoktól a Kaukázusik terjedt el, régi gyógynövény. Magas termetű, laza bokrú, nagy virágú, mutatós faj, sok kertészeti változata ismert. 40-100 cm magas, rózsaszín, fehér- és kék virágú változatokkal. Nagy térigénye miatt csak nagy kertekbe, parkokba ültetik.

A macskamentát minden előnye ellenére, aki nem macskakedvelő, ne ültesse a kertjébe. Bár illóolajának összetétele fajonként és fajtánként változó, a levelekből kiszabaduló illó anyag szintén macskavonzó hatású. A macskamenta sérül ültetés során, aminek következtében a felszabaduló „nepetalakton” odavonzza a macskákat. Ez elkerülhető, ha pár napig leborítod a növényt fóliával, hogy betakarja a növényzetet. Mivel macskabarát család vagyunk, nálunk kifejezetten jó a macskamenta a kertben, – nem bánjuk, hogy olykor 6-8 vendégmacska is sétálgat az udvarunkon. 🙂

+Erősségek

Esztétikus

Kellemes illatú

Gyógynövényként is használatos

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments