Közzétéve 2022 március, 06 - 12:12

Macskafogó. Macska-egér közegbe helyezett James Bond-paródia

A Macskafogót 1986-ban mutatták be és Ternovszky Béla rendezte, producere Kunz Román. A forgatókönyvet Nepp József írta, a zenéjét Deák Tamás szerezte. A rajzfilm nagy siker volt Magyarországon és külföldön is egyaránt. 2007-ben készítették el a Macskafogó 2. 2D-s számítógépes animációs változatban.

A macskák bűnözőszindikátusokba szerveződtek és az egértársadalom teljes felszámolására törekedtek. Az egerek egyik tudósa Fushimisi professzor ennek kivédésére egy megoldáson dolgozik. Az egerek titkosszolgálata, az Intermouse egy rég visszavonult egérügynökét, Nick Grabowskit hívja segítségül, aki magányosan él birtokán. Grabowski feladata, hogy a tudós tervét időben célba juttassa. Az Intermouse csaliként egy másik ügynököt is elindit Lusta Dicket, az egyszemélyes rendőrzenekart. A macskaszindikátus alvezére, Fritz Teufel lehallgatja a megbeszélést és négy patkány-bérgyilkost küld Grabowski után, akiknek ez az első feladatuk, mert eddig balettpatkányként tevékenykedtek. Dick gépe lezuhan az Amazonas mentén és Grabowskinak is csak nagyon kalandos úton sikerül eljutnia Fushimisihez Pokióba. A patkányok kudarcot vallanak küldetésükben és mehetnek vissza a balettbe ugrálni, de hazafele a macskák elfogják az egérügynököt és Fushimisi prof bájos asszisztensnőjét, Tsino-sant is. A nagy fogás örömére Mr. Giovanni Gatto, a macskabűnözők vezére hivatalosan is utódjává teszi Fritz Teufelt. Mindezt egy előkelő partin jelenti be, ahol Grabowskit főfogásként akarja feltálalni. Azonban nem számolt Lusta Dickkel és új, zenei vénával megáldott vámpír barátaival, akiket repülőgép-szerencsétlensége után ismert meg, s ők megmentik a bajba jutottakat. S noha a macskák megsemmisítették a tervrajzokat, Grabowski egérfeletti memóriájának köszönhetően az Intermouse titkos fegyvere mégis elkészül. A fegyvert macskafogónak nevezi, ami nem más, mint egy óriás robotkutya, ami bekapkodja a gonosz macskákat és pacifikálja őket. Ennek hála, béke születik az egértársadalomban.

A Szovjetunióban a rajzfilmet már 1988-ban bemutatták. A film nagy klasszikus lett és 1989-ben valóságos kultuszfilmmé vált a gyerekközönség körében. A filmet még játszották az akkori szocialista tábor néhány országában, így Csehszlovákiában, Bulgáriában, valamint a nyugati tömb országai közül Hollandiában, Franciaországban is megjelent francia szinkronnal.

Nick Grabowski hangja Sinkó László, Fritz Teufelé Benedek Miklós, Lusta Dické Mikó István, Fushimishi professzoré Szatmári István, Chino-sané Pap Vera volt.

A gengszterfilmként osztályozott animációs film a műfaj szabályainak megfelelően happy enddel zárult, amely kiemeli a film egyéni humorát.

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments