Közzétéve 2023 május, 17 - 8:08

Londonban játszódik az I. világháború utáni években

Kate Atkinson könyve „A léhaság szentélyei” a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg 2023. május 08-án. Szépirodalmi regény, az ÉV KÖNYVE Amerikában.

A regény 1926-ban játszódik, az ország még mindig próbál magához térni a háború után. London a dzsesszkorszak beindul minden őrületével, pezsgésével és kétségbeesésével, szédítő éjszakai élet központjává válik. A Soho klubjaiban egymást érik a sztárocskák, külföldi előkelőségek és a gengszterek. A lányoknál egy tánc ára egy shilling. Ebben a csillogó világban Nellie Coker a királynő, aki könyörtelen ambícióval igyekszik előmozdítani hat gyereke boldogulását. Sikerével óhatatlanul ellenségeket is szerez, fenyegetések sorával kell szembenéznie. A Soho a felszínen harsány vidámságot áraszt, a mélyben azonban sötét szándékok munkálkodnak. A város, ha az ember nem vigyáz, bárkit elveszejt.

„Ha Dickens megélhette volna a jazz korát, akár ő is írhatta volna A léhaság szentélyeit, ezt az 1926 Londonjában helyezett szerteágazó, sziporkázó regényt. Tartalmasan szórakoztató olvasmány a 20-as évek londoni pezsgéséből. A regényben mesterien ötvözte a csillogást a dekadenciával. Hitelesen varázsolja elénk az I. világháború utáni Londont. Tapintható melegséggel mesél, pezsgésből és melankóliából is kever az olvasónak egy kiadós koktélt. Végig tökéletes egyensúlyban van az élvezet és a szívfájdalom, és mint mindig, most sem hiányozhat Ms. Atkinson jellegzetes szikár humora. A szerző igazi varázsló, a levegőbe emel, mégis fogva tartja az olvasót a mozaikszerű narratívával. A szerző egy volt harctéri ápolónőről mesél nekünk, aki eltűnt lányt keres az I. világháborút feledni vágyó Londonban. A

Az író egyszerűen az egyik legjobb kortárs szerző az egész világon. Atkinson bűvészi rafinériával már néhány bekezdéssel csavarni tud egyet az olvasó hangulatán, és bármilyen sötétek olykor a történetei, mindig felfénylik bennük az emberségesség. Bővelkedik bűnökben és intrikákban, ellenállhatatlanul élvezetes. Áttörések sorozatát hajtja végre a könyv lapjain. Új regénye tovább erősíti a szerző hírnevét mesteri mesemondóként.

Atkinson összes többi regénye, ez is nehezen kategorizálható. Történelmi regény, de mintha kortárs bölcsesség áradna belőle. A „dickensi” jelző már elcsépelt, de Atkinsonnak valóban kimagasló tehetsége van ahhoz, hogy hatalmas, nyüzsgő világokat alkosson, tele színes figurákkal. Eddig is a legjobb kortárs szerző volt és egyre csak jobb és jobb lesz. Kifinomult macska-egér mesévé görbíti a történelmi kereteket, ahogy az egyes szereplők mind Nellie farvizén próbálnak meg előbbre jutni.

Atkinson érezhetően szereti karaktereit, így a legmellékesebbnek is van mélysége, és ugyanez az aprólékosság figyelhető meg a jazzkori London magaslatainak és mélységeinek ábrázolásánál. Minden részletnek jelentősége van és a végén minden meglepetés értelmet nyer. Figurái meg a döntéseik, a kíváncsiságuk, átlagosságuk viszik előre a történetet és minden percért megéri.

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments