Közzétéve 2021 július, 28 - 17:17
liszt a konyhában…
Sziasztok!
Szerintem manapság nagyon fel kapott téma a liszt érzékenység. Régen az emberek nem nagyon tudtak ezzel azonosulni. Manapság már létezik glutén mentes termékék sőt még cukrászda is valamint olyan étterem ami a glutén mentes emberekre is gondol.
Nem szeretnék nagyon ebbe a témába bele menni , csak általánosságba szeretnék a lisztről mint egy sok oldalú termékről beszélni.
Tudni kell hogy van a sima finom liszt ( Búza liszt) , rétes liszt ( ezt általában sütéshez használjuk) , rozs liszt , teljes kiőrlésű liszt , kukorica liszt , pizza liszt , kevert liszt. Mindegyiknek meg van a saját felhasználása. Leggyakrabban a finomlisztet használom mert mindenhez jó, ebből sütök süteményeket , csinálom a rántást a főzelékekbe is.
Tényleg nagyon sok rétűen lehet felhasználni és az a jó benne hogy nem drága .Hipermarketekben és kisboltokban egyaránt elérhető termék. Kipróbáltam a Spar lisztet és ha tehetem ezt is veszem mert jó a minősége. Lidli ben amit lehet venni azt sajnos Én nem szeretem mert azt vettem észre hogy ha pl rántást készítek nem akarja nagyon sűríteni a főzeléket.
Tény hogy ugyan annyit kell használni egy süteményhez lisztet ,de itt is van szerintem a két típus között különbség még pedig azt vettem észre hogy sokkal jobban feljön a sparos liszt a tepsibe. Szóval biztos maradok ennél a típusnál…
Estleg hogy ha valaki nem használt volna még lisztet most írok egy pár ötletet hogy mire tudjátok felhasználni , milyen sütiket tudtok készíteni belőle.
Kezdjük hát az ételekkel: vannak olyan levesek amiket egy enyhe rántással kell sűríteni pl : paradicsom leves , baba leves stb…
– főzelékek rántására: zöldborsó , zöldbab , kelkáposzta , spenót st…
– Fő ételként lehet készíteni belőle nokedlit
– lehet sós sütit sütni belőle: pogácsák
– édes sütiket: torták . linzereket stb..
-kelt tésztát : bukta , túros batyu , kakaós csiga …..
Ha nem szeretnél nagyon a sütésbe bele merülni akkor merem ajánlani a gofrit és a mindenki által közkedvelt palacsintát. Véleményem szerint ha sütéshez használod a lisztet bármelyik típusút , mielőtt használod szitáld át mert akkor sokkal lágyabb lesz tőle a süti tésztája ami azért fontos mert így puhább és sokkal nagyobb lesz tőle a sütid.
jó
Gaborne Gaborne
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás