Közzétéve 2023 június, 08 - 9:09

Levendula, rozmaring, citromfű, menta, zsálya , stb. – Gyógynövények, amelyek a rovarokat elriasztják!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1500 Forint

Szúnyogriasztó kerti növények

Némelyik színes virág és az intenzív illatú fűszer- és gyógynövények elűzik a vérszívó rovarokat. E növénykék illatáradata ránk, – emberekre pozitívan, nyugtatóan hatnak. A legelső lépés, amit a szúnyogok távol tartása érdekében tehetünk, az hogy a megfelelő növényeket ültetjük a kertünkbe. Ilyen növények többek között a levendula, a bazsalikom, a menta, citromfű, – de a gyomnövényként ismert vaddohány virágját sem szeretik a rovarok, – mint a legyek és a szúnyogok. Ez utóbbit miután a véletlen nyitva felejtett ajtón beszálló rovarok borzasztóan bosszantottak, – és Chemotox sem volt otthon, bevittem a lakás középső helyiségébe – az étkezőbe egy csokorra való vaddohány virágot a kertből. Csodák csodájára egy órán belül az ajtó felé szállingóztak a kábult legyek és csak az ajtót kellett újra kinyitnom, hogy megszabaduljak tőlük. Érdekességképp megemlítem, hogy ez a virágzat a sajátosan édeskés illatával és kinézetével akár dísznövény is lehet a kertben. (Nálam véletlenszerűen nőtt ki a kertben, – valószínűleg madarak csőréből pottyanhatott ki és kelt életre).

E nagyszerű növények szúnyogriasztó hatását nem csak a kertben élvezhetjük, hanem a növényekből virágkompozíciókat is állíthatunk össze és bevihetjük a lakásba is. A siker nem marad el: a szúnyogok messze el fogják kerülni a számukra kiállhatatlan szagú csokrokat. Ízelítőül:

Levendula

A levendula a virágaiban található illóolajoknak köszönheti erős, aromás illatát. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb aromaterápiás növényünk. Friss, üde, gyógynövényes illatának belélegzése nyugtatólag hat az emberre, míg a szúnyogok egyenesen irtóznak tőle! Állítsunk pár csokor levendulát átlátszó üvegvázákba. Ha esetleg nincs vázánk, poharak, illetve befőttes üvegek is tökéletesen megfelelnek a célra. Festői látványt nyújt a vázákban elrendezett fogazott levendula vagy a csipkézett lombjával is díszítő tűlevelű levendula.

Bazsalikom

A mediterrán hangulatot árasztó bazsalikom nem csupán a szúnyogokat, de a legyeket is távol tartja. Nem árt ezért tartanunk belőle pár cseréppel a teraszon. Nem hiányozhat egyetlen fűszerkertből sem, ahol is a napos fekvést és az enyhén nyirkos talajt kedveli.

Menta

A mentának, köztük a borsmentának nem csupán természetes szúnyogriasztóként vehetjük hasznát. Finom teát is főzhetünk a fiatal, zsenge leveleiből, illetve felhasználhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelynek receptje mentás ízt ír elő.

Citromfű:

A citromfű amellett, hogy kellemes ízű teát tudunk készíteni belőle, szintén rovar űző!!!

Citronella:

A hosszúkás levelű növényből nyert olaj és kivonat olyan hatékony, hogy számos szúnyogriasztó készítményben is megtaláljuk.

Zsálya

Nem csak az ételek ízesítőjeként használható, de ha pár levélkét bedobunk az esti tábortűzbe, akkor szúnyogmentesen élvezhetjük a sütögetést, beszélgetést is.

Rozmaring:

Hasonlatosan erős aromájú gyógy-és fűszernövény, mint a zsálya. A szúnyogok kerülik!!!

Illatozó muskátli

Az illatozó muskátlinak számos egzotikus illatú változata ismert. Ha szétmorzsoljuk pár levelét az ujjaink között, máris élvezhetjük a felszabaduló csodás citrom-, csokoládé-, mandula-, almavirág- vagy éppen rózsaillatot. A citrus-féle aromák is utálatosak a szúnyogok számára.

Bársonyvirág

A jellemzően narancssárga vagy citromsárga virágaival díszítő bársonyvirág legkedveltebb egynyári növényeink egyike. Erős, átható illata számos kártevőt elrettent, ezért gyakran ültetjük védősorfalként a konyhakerti növényeink közelébe. Vágott virágként válasszunk neki egy kisebb méretű, alacsony vázát. Csupaszítsuk le a levelektől a szára vízbe érő végét. Ezzel megelőzhetjük, hogy a növény gyors rothadásnak induljon, illetve a víz a vázában zavarossá, opálossá váljon.

Jó ezekben a növényekben még az is, hogy nem feltétlenül szabadföldiek, tehát cserepekben is nevelhetőek a lakásban. Igaz, a gyógynövények és fűfélék jobban szeretik ha tudnak terülni, hiszen gyökérhajtásról szaporodnak.

(A képen vaddohány látható.)

+Erősségek

Emberre nem káros

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+4

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments