Közzétéve 2022 február, 26 - 10:10

Légzőszervi és megfázásos betegségekre kíváló

A rozmaringot régóta használják a népi gyógyászatban emésztési problémák orvoslására is. Segít ellazítani az emésztőrendszer izmait és görcsoldó hatású, emellett a gyomorfekély kialakulását is akadályozza. Jó hatással van az agyműködésre és a vérkeringésre is. Segít légzőszervi és megfázásos megbetegedések esetén, amit köptető és enyhén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhet. Nátha ellen is hatékony. Felmelegíti az izmokat és a szerveket, amelynek hatására el tud lazulni izomzatunk. Migrén kezelésére vagy annak megelőzése céljából érdemes kortyolgatni egy csészényi rozmaring teát naponta. Egy kávéskanálnyi szárított vagy friss rozmaringhoz adjunk 2,5 dl forró vizet, takarjuk le, majd 15 perc múlva szűrjük le. A gyógytea készítéséhez sose használj fémeszközöket. A rozmaring hatóanyagai erősítik a hajat is. Teával le kell öblíteni a hajunkat hajmosás után és hagyni rajta 20 percig és a korpát megszünteti.

Használhatjuk olaj formában is. Kelleme fenyőillatot kölcsönöz pl. a szappannak, krémeknek, géleknek és parfümöknek. Sűrű, bokros növény, gyökere elágazó, levelei pedig tűszerűek és rendkívül kellemes illatúak. Félig télálló növény.

A rozmaring könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. Tetszetős és illatos leveleinek köszönhetően jól mutat az udvaron gyógyfüveskert részeként. Termesztése igen könnyű, gyakran ajánlják kezdő kertészeknek is. A rozmaringot dugványról vagy magvakkal lehet szaporítani. Ha magvakat el akarjuk vetni előbb áztassuk vízbe őket néhány órára. Legjobb, ha előbb bent ültetjük el a magokat 6-8 héttel a fagy beállta előtt, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot. Szét kell szórni a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket és tartsuk száraz, hűvös helyen. Miután kihajtanak tegyük őket napos helyre, de ne azonnal szoktassuk a növényeket a napfényhez. Ha dugvánnyal szaporítunk akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik átültethetjük végleges helyére. A növény leveleit folyamatosan szedhetjük, amíg a rozmaring növekszik. Húzzuk le a tűket a szárról, majd aprítsuk fel mielőtt felhasználjuk. A rozmaring könnyen szárítható és fagyasztható is. Fagyasszuk le egész ágakat és amikor szükség van néhány levélre húzzuk le.

A rozmaring fogyasztásával érdemes azért vigyázni annak ellenére, hogy naponta ihatunk egy pohárral még sem ajánlják hosszútávra. Várandós és szoptatós anyukák se fogyasszák.

Apró érdekességek:

– Az ókorban Görögországban a diákok rozmaringfüzért raktak a hajukba mikor vizsgára készültek, azt gondolván, hogy serkenti a memóriájukat.

– A középkorban a férfiak és nők rozmaringágat helyeztek a párnájuk alá, hogy elriassza a démonokat, illetve rossz álmokat.

Buksika

Nem ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A rozmaring lazító hatású fotók

2022.02.28

Nem csak a konyha barátja!

Úgy tűnik, a hétköznapjainkban, szokásainkban több területet is kezd visszahódítani a természetközeliség, így a gyógyászatét is, ahol egyre elterjedtebbek és keresettebbek a gyógynövény alapú...