Naphal - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Halfajták

Közzétéve 2022 február, 15 - 23:23

Legszínesebb halaink vitathatatlan sztárja.

A Naphal egy nagyon szép, csillogó színes halacska. A sugaras úszójú halak osztályába tartozik, a sügéralakúak rendjébe, a díszsügérfélék családjába. Igazából az őshazája Észak-Amerika keleti része, Kanadától egészen Floridáig megtalálható. Angolul pumpkinseed sunfist a neve, ami annyit jelent tökmag naphal. Ez utal a méretére, alakjára is. Magyarországra az akvaristák hozták be. A köznyelv szerint hívják cifra kárásznak, napkárásznak, japánkárásznak és amerikai naphalnak is. A naphal nevet szerintem azért kaphatta, mert imádja a napfényes, világos, partközeli helyeket. Mesebeli kis lény, csodálatos színpompájával felejthetetlen élményt jelent látójának. Azt mondják róla, hogy szívós, könnyen tartható hal, de gazdasági jelentősége nincs. Húsa átsütve nagyon ízletes, akárcsak a keszegnek. Kártékony kis halacska, mert más fajok ikráját pusztítja.

1905-ben került hazánkba Németországból és bekerült az iharosi tógazdaságba. Innen aztán kiszökött és eljutott a Drávába, a Balatonba, majd villámgyorsan elterjedt a Dunába, a Tiszába. Napjainkra már közönséges hallá vált, szereti a tiszta, álló vagy lassú folyású vizeket, a növényzettel benőtt iszapos vagy homokos medrű vizeket. Őshonos halaink egyáltalán nem hasonlítanak a Naphalra. A betelepített pisztrángsügérhez áll a legközelebb, hátúszójuk, anális úszójuk is hasonló felépítésű, de a teste nyújtottabb, nagy a szája a szeme alá ér egészen, valamint a kopoltyúján nincs színes folttal díszített bőrfüggelék. A másik hozzá hasonló halfaj a nílusi tilápia, mely eltér abban, hogy más a színezete és a farokúszóját haránt sávok díszítik. De szerintem a szivárványsügér is hasonlít rá, de neki az anális úszója hátrasimítva lényegesen túlér a farokúszó kezdetén.

Ha megnő a halacska kifejlett korában elérheti a 25 centit. Magas, oldalról lapított, zömök teste van, kettős hátúszója teljesen egybeolvadt, melléúszói viszonylag nagyok, szája kicsinyke és félig felső állású. Szeme a fejéhez képest nagy, orra rövid és alig hosszabb, mint a szemének az átmérője. Fésűs pikkelyei vannak, erősen ülnek és számuk a hátoldal felé ívelt oldalon 37-41 db. A mellúszója hosszú és hegyes, a lekerekített szélű hasúszók a mellúszók alatt vannak, az első sugaruk kemény és tüskeszerű.

A Naphal igazi kis tünemény, a kifejletteken szembetűnő, hogy színezetük kortól, nemtől, évszaktól és élőhelytől függően változhat. A felnőttek háta olajbarna, az oldalak csillogását a egymást váltó narancsvörös, kék és zöld foltok okozzák és a hasa sárga színű. Fején a szem alatt csillogó kékeszöld csíkok találhatóak. Kopoltyúfedőjének bőrfüggelékén egy élénk narancsvörös és egy nagyobb fekete foltot visel. Az úszók sárgás színűek, a hátúszó lágy részén és a farokúszó feketén foltozott. 2-3 éves korára lesz ivarérett, ívási ideje május második felétől egészen júniusig eltarthat.

+Erősségek

színes, szemetgyönyörködtető

könnyen tartható, igénytelen

-Hátrányok

más halak ikráját felzabálja

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments