Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 15:15
Kukorica jótékony hatásai
Az aranysárga nyári kukoricának több jótékony hatása van, mint gondolnád
A kukoricában található folsav segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de a daganatos betegségek megelőzésében is segít.
Tartalmaz :
– Vas.
– Foszfor.
– C-vitamin.
– B3-vitamin.
– B1-vitamin.
– B5-vitamin.
– B9-vitamin.
– Magnézium.
A kukorica fogyasztása a diétában is segít. Bár sok cukortartalma , viszont magas rosttartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatású.
Emellett vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, így a szervezetben felgyülemlett vizet segít eltávolítani.
Székrekedés ellen hatásos a rosttartalma miatt.
A kukorica tiaminban is igen gazdag. A B1-vitaminnak szükséges, hogy a szervezet a táplálékot energiává alakítsa.
Hiányában fáradtság, hosszabb távon az idegrendszer zavara alakul ki.
A kukoricafogyasztás tehát segít leküzdeni a fáradságot, agypörgető hatással bír.
Javítja az agysejtek működését, ezáltal növeli az emlékezés és a koncentrálás képességét.
A kukoricában lévő luteinnek és zeaxantinnak köszönhetően látásodat is megóvja.
Ezek a karotinoidok segítenek megelőzni a sárgafolt-elfajulást és a szürkehályog kialakulását.
Óvd a szemed!
A növény legelterjedtebb felhasználási formája kétségkívül a főtt kukorica.
Ha azonban szeretnéd megőrizni a benne található vízoldékony B-vitaminokat, érdemes kipróbálnod, hogy milyen gőz fölött párolva.
Ha mégis főtten fogyasztod, ajánlott a leveleket is megfőznöd. Szabadítsd meg a növényt a leveleitől, majd helyezd őket a fazék aljára. Erre tedd a kukoricákat, majd a növény fölé még egy réteg levelet. Nem csupán finomabb lesz az így főtt kukorica, de sok hasznos vitamin és ásványi anyag is kioldódik a levelekből.
Már napi 10 dkg kukorica erősíti a haj szerkezetét.
Jótékony hatású antioxidánsai, mint pl. a C-vitamin vagy a likopin, képesek semlegesíteni az UV-sugárzás okozta károsodást, amely gyengíti a tincseket.
Ráadásul ezek az összetevők a sima bőrért felelős kollagén termelődését is fokozzák
A virágzás idején a kukorica hajából készített tea vizelethajtó, fogyasztó és zsírtalanító hatású.
Alkalmazható húgyúti fertőzésekre, és nagyon hatékony eszköz a nehéz vizeletürítés tünetével szemben is.
Elkészítése:
1 púpozott teáskanál kukoricahajat forrázz le 1/4 l vízzel, hagyd állni, majd szűrd le!
Az italt édesítés nélkül fogyaszd!
Kisebb arányban, de tartalmaz E vitamint is, ami szintén nélkülözhetetlen a szervezet számára.
A kukoricának a fogyasztását különösen a B1-vitamintartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek.
Rendszeres fogyasztásával ugyanis javul a kedélyállapot, tartós hiányában pedig lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye.
Ki gondolná, hogy a kukoricának magas a fehérjetartalma. A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Ha megeszel egy csemegekukoricát, az ellát egy jó adag proteinnel: egy csészényi kukoricaszemben 5 gramm található belőle.
TEHÁT EGY BIZTOS : TELE VAN KÜLÖNBÖZŐ TÁPANYAGOKKAL, AMELYEK JÓT TESZNEK A SZERVEZETEDNEK.
Minden része gyógyitó hatású
puffadást okoz, ha túlzásba esünk
roksy
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás