KRIZANTÉM - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 22 - 14:14

KRIZANTÉM

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

KRIZANTÉM

 

Egyik kedvenc virágom, amely amellett, hogy gyönyörű és kellemes illatú még a kegyelet lerovására is szolgál, az ősz végén, október közepe felé virágzó krizantém. Amikor még nagymamám élt, gyakran vittünk nagypapám sírjára ilyen virágot, mely nagymamám kertjében termett, virágzott. Mindig megható élmény volt, mert bár rengeteget veszekedtek, mégis nagyon szerették egymást. A krizantémmal letudhattuk a kegyeletet, emlékezhettünk nagypapámra.

A krizantém a  nemzetséggel rokon, az  családjába tartozó, harminchét fajt számláló, többnyire Kelet-Ázsiából származó növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert. Gyakran találkozhatunk a név krizantém alakjával, krizantén elnevezéssel, szóhasználattal erre a gyönyörű és szépségénél is szebb virágnál, amely egy kissé népiesen módosult változata a virág nevének.

Ősei, már a krizantém virág ősei Északkelet-Európától Kelet-Ázsiáig, valamint Észak-Amerika északi felén éltek, illetve élnek, mert a vad fajok továbbra is sokfelé megtalálhatók. Számos arktiszi szigeten is fellelhetőek.

A túlzott meleget nem kedveli, levelei, szirmai lekonyulnak, lehallanak, elhervadnak túlzott melegben. Így a harminc celsius fok feletti hőmérséklet már károsíthatja, tönkre teheti a virágot. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. „” növények, azaz virágzásukhoz napi tizenhárom – tizennégy  óra sötétre van szükség.

Már az ókorban jelentős kultusza volt; a nemesítők szorgos munkájának eredményeként mára csak az őszi krizantémoknak több mint ötezer változata ismert. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas magas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, illetve alacsony fajtákat. A virágzat szerint létezik egyszerű, anemone és telt forma, ezeken belül pedig pompon, gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, margaréta típusú és számos egyéb.

Hajtásdugványról szaporítják. Termesztése sok figyelmet kíván; ennek fő munkái a fejtrágyázás, a talajlazítás, a növény visszacsípése, az oldalhajtások eltávolítása és a növény védelme – a fagytól és a kártevőktől. Édes nagymamám is rengeteget foglalkozott a kertészkedéssel és a virágok termesztésével, hogy nagyon szépek legyenek, amikor mentünk nagyapám sírjához. Mindig sokat kertészkedett, sokat foglalkozott a krizantémékkel is.

A krizantém jellemzően „vírusgyűjtő”: mintegy húsz vírus károsíthatja. Az utóbbi években rettegett betegsége a fehér rozsda. Baktériumos és gombás betegségei réztartalmú szerekkel kezelhetők. Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripsz, a levélfonálférgek és a poloskák is.

Magyarországon leginkább a nemzetség típusfaját, a  termesztik;

Európában főleg kegyeleti virágként kedvelt.

 

Kínában ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. Egy háromezer éves legenda szerint valaha a Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indult ifjak sok kalandot átéltek, de a fiatalító növényt nem lelték meg. Megtalálták viszont a krizantémot, és kereskedni kezdtek vele.

A 9. hónap 9. napjának ünnepén már a Han-korban krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

Virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, emellett emésztési problémákra is hatásos. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére a sárga virágokat tartják a leghatékonyabbaknak. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használják; külsőleg alkalmazva pedig a szemgyulladás kezelésére.  

A szirmok enyhén fanyar, pikánsan kesernyés ízükkel kiváló salátaízesítők. Ezt a mai napig tapasztalom, és készítek belőle salátát nagyanyám ősrégi (talán még dédanyjától örökölt) recept alapján.

+Erősségek

KEGYELET VIRÁGA, AMELYBŐL AKÁR MÉG SALÁTA IS KÉSZÍTHETŐ

-Hátrányok

TÚL SOK KÓROKOZÓ TÁMADJA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments