77 magyar népi játék - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerek könyvek

Közzétéve 2023 február, 08 - 10:10

Kreativitást fejlesztő játékos néprajzi gyűjtemény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5990 Forint

A magyar népi kultúra sokrétű bemutatását tükrözi Beke Mari könyve. A könyv szerzőjének pedagógiai pályája során számtalan alkalma nyílt arra, hogy gyerekekkel elevenítse fel a régi kor játékait, s azoknak elkészítését megvalósítsa. A könyvben gyakorlatilag a környezetünkben fellelhető, megtalálható anyagok felhasználásával, újrahasznosításával készült tárgyak, játékok bemutatása található meg, mindez néprajzi színezettel, – a tárgyak eredettörténetével fűszerezve.

A szerző gyermekkori gazdag élményanyagából táplálkozva, – a Mindszenti nagyszülők tanyáján megélt emlékei nyomán – továbbfejlesztette tudását, Művészetpedagusként valósította meg az elsajátított ismereteket, tudássá formálva. A könyv célja végtére az, hogy a gyerekekkel és szüleikkel, pedagógusaikkal megízleltesse a népi élet egykori világát, melyeket olyan követhető ötletek formájában tálalt a szerző, amelyek irányt mutatnak a néprajzi ismeretek bővítéséhez.

„Nem mindig ragaszkodunk a teljesen élethű kivitelezéshez, néhol az eredetitől eltérő anyagokat, technikákat és formákat alkalmaztunk a könnyebb megoldás érdekében, de mindig utaltunk a hagyományra. Arra bíztatok mindenkit, hogy találjon ki további, újabb és más megközelítési lehetőségeket, hiszen a magyar népművészet kimeríthetetlen kincsesbánya.”

A 77 téma a Hetvenhét magyar népmesére utal. A könyv anyagában láthatjuk azokat a munkákat amelyeket  6-14 éves korú gyerekekkel alkotott a Szerző, – ők is hozzátették a saját egyéni kifejezésmódjukat a tárgykészítések során.

A könyv öt fejezetre bontva mutatja be a falusi élet hagyományait, melyeket most a teljesség igénye nélkül írok le:

Az első fejezetben a Mesterek, iparosok, ezermesterek címszó alatt megismerkedhetünk többek között a csigacsinálóval, fűszertartó készítéssel és díszítéssel, tányérdíszítéssel, – az agyag kályhacsempével, a cirkalmas faládák,- kelengyés ládák  díszítésével. Mini skanzen készítését, az épület modellezését és a vakolathímet, (a házak díszítését szolgáló, falból kiemelkedő plasztikus minta készítését) a kabaktök (tökre karcolt motívumokat)  is bemutatja a fejezet, illetve többek között a bőrzacskó és bicskatok készítését is láthatjuk.

A második fejezetben az évszakokra jellemző munkák, ünnepi hagyományok bemutatása során a tárgykészítések képeivel eleveníti fel a szerző a különböző szokások elemeit: Kiszebábu, különböző jelmezek balázsoláshoz, tojáshímzés, írókázott és növényrátétes tojás, Szent György napi szokások bemutatása, Pünkösdi hagyományok játékok, szüreti mulatság hagyományai,- Szent Márton ludas szokások, betlehemezés, karácsonyi majd a farsangi alakoskodó szokások, busómaszk készítés, jelmezkészítés, húshagyókeddi népszokás bemutatása.

A harmadik fejezet a mindennapi élet történetének bemutatásán belül megismerkedhetünk a népi ruhatárral, viseleteket láthatunk rajzokon és fotókon.

A népi ékszerek rész bemutatja a Pittyegő galárist és lázsiást, – ezek nagyon mutatós gyöngyékszerek, készítésük képekkel illusztrálva láthatóak.

Ebben a fejezetben a hímzőiskola 4 külön részben mutatja be a különböző technikákat.

A könyv IV. fejezete a játék mindennap –játék mindenből alcímmel a bölcsőtől a felnőttkorig mutat betekintést a népi játékok legváltozatosabb világába: lopótökduda, -és különböző termésekből és növényi részekből készült hangszerek, rongybabák, játékok vesszőből, cserépsíp, nemezelt játékok, virágkoszorúk készítése, vásári bábjátékok, – mint kesztyűbáb ksézítés és egyéb bábszínházi kellékekkel ismerkedhetünk meg.

Az V. és egyben záró fejezet a népi vallásosságot és a hozzá tartozó szokásrendek tárgyait mutatja be, – mint szenteltvíztartó, falravalók, az üvegképek, – a képírók hagyománya, keresztállítás, vallási kisplasztikák és szobrok, népi kalendárium, naív képfestészet,- parasztművészet néprajzi és képi bemutatásával ismerkedteti meg a könyv olvasóját a hasznos ismeretekkel.

Ajánlom ezt a könyvet minden kis-és nagyiskolásnak, szülőnek és pedagógusnak, akik kedvelik a kreatív tevékenységeket, de közben szeretnének játszva tanulni az egykori népi kultúráról és annak tárgyi emlékeiről.

 

+Erősségek

Sokrétű, látványos, kreativitást fejlesztő, ismeretterjesztő

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+7

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments