Kövirózsa - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 november, 01 - 10:10

Kövirózsa – Fülbeeresztőfűnek is nevezett csodaszer a természetből


Ár : 1500 Forint

A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét. Külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó hatású növény. Én gyermekkorom óta ismerem a növény áldásos hatását, mert amikor középfül gyulladásom volt, a nagymama kövirózsa levelet tépett meg és a nedvét a fülembe cseppentette. A nedűtől igen gyorsan javulás állt be, s nem éreztem fájdalmat a fülemben. Elmondása alapján is, – pár nap alatt helyreállt az egyensúlyom, megszűnt a gyulladás és ezzel a fájdalom is. Népies neve: fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű.

A kövirózsa latin neve Sempervivum, azaz örökké élő – ez a név a növény szívósságára és remek túlélő – és alkalmazkodó képességére utal.

Gondozása egyszerű, mivel igen „igénytelen” szélsőségesen szárazságtűrő növény. A napfényes helyeket meghálálja, annál jobban fejlődik minél több fény éri. Nem tűri a pangó vizet, könnyen kirothad, ha nincs biztosítva a megfelelő vízelvezetés. A növénynek nincs sok betegsége, csak a szárazság és a fényhiányos megnyúlás lehet, általában gyomok árnyékolása esetén.

Szaporítása: Egész évben szaporítható növény – sőt magától is szaporodik. Az anyanövények indákat fejlesztenek, melyeken sarjkezdemények jönnek létre. Mivel a növény sekélyen hozza a gyökereit alkalmas sziklakerti növénynek, vagy ültethetjük edénybe de még a falakon is megél. A kövirózsát ültethetjük úgy is, hogy egymás mellett hagyjuk a növényt, de szét is szedhetjük a töveket. Más pozsgások társaságában is szépen díszlik. Nincs az ültetésnek határideje a tőosztás a növekedési időben bármikor elvégezhető és egész évben szaporítható.

Szaporításához nem kell mást tenni, mint kézzel kihúzni a talajból a kövirózsa egyik sarját. Könnyen megtehetjük a sekélyen gyökerezés miatt. Késsel válasszuk le a sarj növényt, vigyázva, hogy nehogy sérüljenek a gyökerek. Egy-két napon keresztül hagyjuk a levágott sarjat árnyékos helyen, ahol a vágási felület regenerálódik, mellyel a gyökérrothadást előzzük meg. Ezután már nincs más dolgunk, mint a kiválasztott helyére ültetni a növényt. Ha többfajta kövirózsát ültetünk egymás mellé, gyakran keresztezik egymást egyes fajok, így új növény jelenhet meg.

Ismert gyógyhatásai:

A kövirózsa gyógyhatásai:

  • Baktérium és vírusölő hatású, Szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására is jó.

  • A kövirózsa leve a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, fülbe csepegtetve, rövid időn belül érzékelhetjük a javulást.

  • Ha nedvét egyszerű, gyógyszertári krémbe keverjük, használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére.

  • Napégés ellen a közismert Aloe Verával egyenértékű. (Préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kenőcs.)

  • A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. (Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges.)

  • Hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására,

  • A levél forrázata teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására alkalmas.

  • Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító. (Az erős fejfájást percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokunkra.)

Napjainkban, a kozmetikai iparban is használják. Lehet kapni cseppek formájában is, de érdemes odafigyelni a minőségre, hiszen az online piactéren olykor hamisítványok is keringenek. Én a lakásban – és/vagy a kertben tartott növények friss facsarására esküszöm. Lakásban is könnyen tartható, egy bonszai-cserép is elegendő neki, bár idővel szét kell ültetni, mert a kifejlett növény gyökeréről is hoz új növendékeket. Csak ajánlani tudom a kövirózsa tartását, főleg olyan családoknak érdemes beszereznie, ahol kisgyerekek is vannak, mivel ez a csodanövény nem bír káros mellékhatásokkal. 🙂

+Erősségek

Antibakteriális, természetes fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő

Egészségre káros mellékhatása nincs

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments