KOTYOGÓ KÁVÉFŐZŐ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Konyhai kisgépek

Közzétéve 2022 április, 07 - 13:13

KOTYOGÓ KÁVÉFŐZŐ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3500 Forint

A kávé lehet pörkölt kávé, szemes kávé, babkávé vagy őrölt kávé is. Személy szerint én legjobban az őrölt kávéból készült kávét szeretem, méghozzá a kotyogó kávéfőzővel készített jó erős, aromás őrölt kávét. A kávé legfőbb hatóanyaga a koffein, de ma már léteznek csökkentett koffeintartalmú kávék is. Részemről a koffeines kávét részesítem előnyben.

A kávé szó neve kétféle forrásból eredhetett, vagy a etiópia vidék Kaffa nevéből származik, vagy pedig az arab qahwa szóból ered, ami a muszlimok borát jelentette. Ma már az egész arab világban a kávé, az a Magyarországon is elterjedt kávét jelenti.

A kávét többféleképpen is el lehet készíteni, eltérések lehetnek a kávé-víz arányában, de eltérés lehet az ízesítésben is, mint például tej, cukor, tejszín, tejszínhab, édesítőszer használata és aránya.

Személy szerint én feketén, vagy tejjel, cukor nélkül szeretem fogyasztani a jó kis kotyogó kávéfőzőmön elkészített kávét. A Kárpát-medencében a mai napig ez, vagyis a kotyogó kávéfőzővel készített kávé a legelterjedtebb módszere a kávé ital elkészítésének. A vizet a kotyogó kávéfőző aljába kell tenni, önteni, és fölé a szűrőbe beletenni az őrölt kávét. A kotyogó kávéfőző aljában felforrt víz átpréselődik a kávérétegen, és kioldja az őrölt kávéból a koffeint, a hatóanyagokat és az aromákat is. Miután elkészült a kávé beleönthetjük csészébe, vagy akár bögrébe is és ízlésünk szerint ízesíthetjük a kész kávét.

A kotyogó kávéfőző nevét onnan kapta, hogy a csőben, amin keresztül kifolyik a kávé, egy súly található, ami a kávé főzése közben kotyogó hangot ad. A kotyogó kávéfőző, más mint a típusra hasonló, de mégsem igazi kotyogó kávéfőző. Alakjukra hasonló, de mégis más.

A főzés közben a csőben lévő súlyt a gőz megnövekedett nyomása megemeli, a kávé kifolyik a felső tároló edénybe, majd a gőz nyomásának csökkenésével a csőben lévő súly visszaesik a helyére. Ezzel a módszerrel a nagyobb nyomású gőznek a segítségével koffeinben és aromában is gazdagabb kávé érhető el, mint más kávéfőzési módszerek esetében.

 

A kotyogó kávéfőzőt ajánlom azoknak, akik olcsóbb, de megbízható kávéfőzőt szeretnének beszerezni, illetve ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan nagy kávérajongók, szeretik az ízes, fekete, erős és aromás főzött kávét. Ajánlom továbbá azoknak, akik az őrölt kávét előnyben részesítik az instant, vagy esetleg a kapszulás kávéval szemben.

+Erősségek

ERŐS, AROMÁS KÁVÉ KÉSZÍTHETŐ VELE, OLCSÓ ÉS MÉGIS JÓ MINŐSÉGŰ

-Hátrányok

KICSIT RÉGI TÍPUSÚ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments