Kuvasz elegáns őrző-védő kutya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 06 - 3:03

Kosztolányi Dezső költőnk is imádta

A kuvasz még a komondortól is ősibb. A pásztorkodás után a tanyák és a vidéki kúriák nyájőrzője volt. Igazi őrző-védő pásztor. De réges-régen vadászkutyaként medve-, bölény- és őstulok vadászatnál alkalmazták. A kuvaszról szól írásos emlékekben több néven emlegették a fajtát, pl. mint sima fejű magyar komondor, farkaseb, parasztkutya. A mongolok fehér kutya néven emlegették a kuvaszra hasonló fajtájukat, s ha ez igaz akkor a hunokkal jöhetett be országunkba.

Hunyadi Mátyás nagyon kedvelte ezt a fajtát és az udvarában hajtóvadászatokon használták, főleg farkas és vaddisznó ellen. A 15. században fellendült a marhakereskedelem és a hatalmas magyar szürke szarvarmarha-gulyákat kuvaszok kísérték az állatvásárokra. Ahogy fejlődött a világ, kiszorultak a pusztákról az állatok, úgy a kuvaszok is porták őrzésére lettek használva.

Megjelenése tetszetős, nemességet, erőt, bátorságot sugároz. Magas, nagy termetű kutya, általában eléri a 70 centis marmagasságot. Szőrzete fehér vagy elefántcsont színű, enyhén hullámos lefutású. Nyáron váltja szőrtakaróját, vedlik. Bőre sötét pigmentű. Testalkata arányos, izmos, csontozata erős, mozgása elegáns, tért ölelő. Feje rendkívül nemes, számos fajtabélyeget hordoz, mely jellemzőkkel biztosan megkülönböztethető rokonaitól. A füle V alakú, lehajló. Szemei mandulavágásúak, értelmet, hűséget mutatnak. Kiváló szimatú.

Bátorsága kitűnő őrző-védő fajtává tette. Idegenekkel alapvetően bizalmatlan. Fiatal korában könnyen nevelhető, kétéves kor felett már nehezebben idomul. A kuvasznak feladata ellátásához jó szimatra, bátorságra, erőre és támadó kedvre volt szüksége. Különleges jelleme az évezredek óta génjeiben hordozott szabadságszeretete, nagy fokú önállósága mindenképpen kutyához értő, következetes gazdát követel. Ha rendszeresen foglalkozol vele a legjobb barátod lesz, haláláig hűséges és védelmező.

Tágas helyre, szabadságra van szüksége, sok mozgást igényel. A láncra kötést, tartós kennelben tartást nem tűri. Nehezen viseli, ha ingerszegény környezetben kell élnie, a gazdája nem foglalkozik vele rendszeresen, ha nem érzi a szeretetet, az igazságos bánásmódot az életet akkor nehezen viseli.

Méretei:

marmagassága a kanoknak 71-76 cm, a szukáknak 66-70 cm

testtömege a kanoknak 48-62 kg, a szukáknak 37-50 kg

várható élettartam 11-13 év

Az irodalomban is felbukkant a kuvasz. Kosztolányi Dezső Hattyú kutyám című verse részletében jól látható:

Állj a határnál, hűen, régi jelkép,
Igaztalan világban az igaz.
Tiltó szoborként nyúlj el a küszöbre,
Fajtám őrzője, bölcs, magyar kuvasz.”

De Arany János Toldijában is megjelenik.

Szép öcsém, miért állsz ott a nap tüzében?
Ládd, a többi horkol boglya hűvösében;
Nyelvel a kuvasz is földre hengeredve,
A világért sincs most egerészni kedve:
Vagy sohasem láttál olyan forgó szelet,
Mint az, aki mindjárt megbirkózik veled,
És az útat nyalja sebesen haladva,
Mintha füstokádó nagy kémény szaladna?

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments