Japán szellőrózsa - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Könnyen szaporítható, terülő növény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1500 Forint

Japán szellőrózsa

A szellőrózsák elmaradhatatlan növényei a természetes hatású, kötetlen virágágyásoknak. Ezek a páratlan szépségű virágok, jól társíthatók más évelőkkel, így látványos összeültetéseket hozhatunk létre.

Nem túl igényes, jól társítható egyéb fajokkal, kifejezetten szép árnykos ültetés esetén páfrányokkal illetve árnyékliliomokkal összeültetve. Levele hármasan összetettek, ősszel a sötétzöld színről bronzos árnyalara vált. Virágai egyszerűek- halvány rózsaszínek.
Mivel gyökérsarjakkal terjed nagy területet képes befedni. E tulajdonsága miatt érdemes a kertet megtervezni mielőtt ültetésre szánnánk rá magunkat. Én tavaly ültettem le 3 tövet és az idén tavasszal ötször annyi területen jelent meg a növényem. Emiatt kicsit át kellett rendeznem a körülötte lévő gyógynövényes részt, mivel a szellőrózsa kíméletlenül szaporodik, elnyomja a nála kisebb, gyengébb növénykéket. Tavasszal az új töveket átástam a kert sarok szegletébe ívesen, – ott terülhet, terjedhet- mert amúgy igen mutatós virágról van szó, így egy szabad sarokban kifejezetten érdemes gondolkodni szellőrózsa ültetésekor.

A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek. Október környékén magokat is hoznak, ami igen nagy mennyiséget jelent. A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, -akár másfél méteres változatokat is találunk.A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata. A japán szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli. A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodni. Szaporítani magról vagy tőosztással lehet.

Tavasszal és kora nyáron (erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)), valamint a nyár végén és ősz elején (japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)) virágzó fajokat
egyaránt találunk közöttük. Továbbiakban érdemes a botanikai lapokban utána nézni…

Nagyon szeretem ezt a növényt, egy kicsit a a régi „nagymamás kertek” hangulatát idézi fel bennem, ahol mindenféle évelők megtalálhatóak esztétikus szín és formavilágban- az illatról ne is beszéljünk. Jól mutat az egynyári vadvirágok társaságában is, búza,- illetve lenvirággal elegyítve- (A nagy kékségek), de a harangvirágokkal is igen jól mutatnak ezek a virágok.Bátran merem ajánlani olyan kertekbe, ahol viszonylag nagy hely van, vagy épp a szomszéd házát szeretnénk félig-meddig eltakarni szépséges növényzettel, mivel ez a faj egy méteresre is megnő és terül is.

Magokat, tövet, lehet kapni online kertészeti shopokban. Az ára 850-1600 Ft körül mozog. Ha ezt sokalljuk és van türelmünk kivárni a jövő évet, akkor érdemes egy tövet vásárolni, hiszen megötszörözi önmagát a következő évre. 🙂 Kellemes kertészkedést kívánok! 🙂

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments