Közzétéve 2023 február, 21 - 11:11

Könnyen szaporítható lombhullató növény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Hibiszkusz

A kerti fajokat könnyen szaporíthatjuk magról, mivel a szabadban a rovarok könnyen beporozzák. Ha a magokat begyűjtöttük, száraz helyen pihentessük, majd tavasszal, március elején lehet elvetni. A magoncok nevelése nem nehéz feladat, de odafigyelést igényel. Célszerű a vetést már úgy végezni, hogy kis cserepekbe vetünk 2-4 szem magot majd miután kikeltek, a gyengébb magoncot eltávolítani. A második évben már ki lehet ültetni a szabadba. Az esetek többségében szaporítása hajtásdugványozással oldható meg. Ez nehéz lehet, mert a levágott hajtásrész nem mindig képes meggyökeresedni. Próbálkozhatunk homokban, tőzegben, vízben való gyökereztetéssel, de a szakkönyvek ajánlják a segítő hormonok alkalmazását is. Vetőmagboltokban általában kapható gyökereztetőszer por formájában. Alkalmazása nem kötelező, de javasolt, ha biztos eredményt szeretnénk elérni. A legfontosabb, hogy fiatal, még nem fásodott hajtásrészt válasszunk le, amely teljesen egészséges. Az alsó levelet vagy leveleket távolítsuk el, és ültessük a hajtást nedves tőzegbe vagy homokba. Fontos a laza szerkezetű talaj, mert ebben könnyebben megindul a gyökérképződés. Az elültetett növénykéket takarjuk le fóliával, és tegyük félárnyékos helyre. A nedvességet folyamatosan ellenőrizzük, mert ha a tőzeg kiszárad, nehezen nyeri vissza a laza szerkezetét. Ha sikeresen begyökeresedett, akkor figyelni kell a kártevőkre is. A pajzstetű és a levéltetű szívesen él rajta. Tavasszal csalánlével végezhetünk lemosó permetezést, amit követhet a vegyszeres kezelés. Ha kinőtte cserepét, akkor ültessük át komposztból és általános virágföldből álló földkeverékbe. Formáját metszéssel alakíthatjuk, de ez nem egyszerű feladat.

A szobai fajták sokkal igényesebbek. Ezeknél nem olyan egyszerű a szaporítás, mivel ezek nemesítési folyamatokkal jöttek létre, a szaporodási képességük jelentősen csökkent. Nehezen porozódnak be és a magok is nehezen érnek be. Ha mégis sikerül magot szerezni, akkor az eljárás ugyanaz, mint a kerti fajtánál, annyi különbséggel, hogy ezek a magoncok érzékenyek a hidegre és a huzatra.

A hibiszkusz virág gyógyhatásai:

Nem is gondolnánk, hogy milyen erőteljes gyulladás csökkentő, görcsoldó, emésztés elősegítő hatása van, aminek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a szív egészséget, kiegyensúlyozza a koleszterin szintet, lassítja a szénhidrátok felszívódását. Huzamosabb fogyasztásával csökkenthetjük a vérnyomást, de használhatjuk menstruációs görcsök oldására és húgyúti gyulladások enyhítésére is.

A teljesség igénye nélkül ezek a hibiszkusz virág jótékony hatásai:

 1. Antidepresszáns

 2. Diabetes

 3. Emésztés elősegítő

 4. Enyhe hashajtó

 5. Fogyókúra

 6. Gyulladás csökkentő

 7. Húgyúti gyulladások

 8. Koleszterin csökkentő

 9. Megfázás esetén

 10. Menstruációs görcsoldó

 11. Rákmegelőző

 12. Szív működés elősegítő

 13. Vérnyomás csökkentő

 14. Vízhajtó

Mint minden gyógynövénynek a hibiszkusz teának is időre van szüksége, hogy érezhető legyen a hatása, különösen krónikus állapotok esetén. Ezért érdemes kitartóan több héten keresztül fogyasztani. A hibiszkusz virág nem tartalmaz koffeint így este is nyugodtan fogyaszthatjuk. Kiválóan oltja a szomjat. Télen forrón, nyáron jeges teaként válhat a család kedvencévé. 🙂

+Erősségek

Ízletes tea, esztétikus kerti növény

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments