Közzétéve 2021 június, 17 - 20:20
köménymag jótékony hatásai
A köménymag
Szerintem nagyon ismert fűszer hazánkban. Régi kömény, konyhakömény neveken illetik.
Fanyar, erős, kicsit az ánizsra emlékeztetőíze van szerintem. Más fűszerekkel ne vegyítsük, de a fokhagymával jól harmonizál.
Én rendszeresen teszek levesekbe. Kolbászokba, pogácsák tetejére szoktam szórni mert különlegesebb a pogácsa vagy a sós süti tőle .Házi kőrőzötbe minden kép
tegyél bele isteni finom lesz. Németországban a rozskenyér tetejére általában szórnak köménymagot.
Több helyen pálinkaféléket is készítenek belőle de csak mint ízesítést teszik bele.
Teaként babáknak adják, szélhajtó, görcsoldó hatású, fertőtlenít is. Állítólag a legmakacsabb csuklást is elmulasztja. Élénkítő, emésztést segítő hatását a gyógyszeripar is felhasználja. Gyakran összekeverik a cumin nevű fűszerrel, mely valójában a teljesen más ízű római kömény neve.
A római kömény
Bár az egyik legnépszerűbb fűszerféleség a világon, mi alig fogyasztjuk, és kapni sem lehet minden üzletben. Fehér kömény, kumin vagy borsoskömény néven is ismerjük. Hasonlít a köménymaghoz, de az íze teljesen más, igen erős aromájú, kicsit kesernyés ízű fűszer. A vékony, sárgás magok tulajdonképpen a kömény megszárított termései. Ritka a fűszernövényeknél, de kevés gyógyhatása bizonyított.
A római kömény
Bár az egyik legnépszerűbb fűszerféleség a világon, mi alig fogyasztjuk, és kapni sem lehet minden üzletben. Fehér kömény, kumin vagy borsoskömény néven is ismerjük. Hasonlít a köménymaghoz, de az íze teljesen más, igen erős aromájú, kicsit kesernyés ízű fűszer. A vékony, sárgás magok tulajdonképpen a kömény megszárított termései. Ritka a fűszernövényeknél, de kevés gyógyhatása bizonyított.
A hollandok és franciák sajtokat ízesítenek vele, de Amerikában, Ázsiában és Észak-Afrikában is nagyon elterjedt. Az indiai konyha fontos fűszere, a garam masala alkotóeleme is. A mexikói konyha is sokat használja, a chili con carne, a tacos vagy a salsa nem képzelhető el nélküle. Szárazon vagy olajban megpirítva érvényesül legjobban az aromája.
Az édeskömény
Gumós vagy firenzei köményként is ismerjük, de az ánizskapor és a fennel is ő. A növény külső jegyeiben nagyon hasonlít a kaporhoz. Íze ánizsos, húsa ropogós. Az ókorban is ismert zöldségféle, termesztése Európában a középkor vége táján indult.
Főleg salátaként, köretként, főzelékként fogyasztjuk, de édességeket és italokat is lehet készíteni belőle. Sütve is nagyon finom. Az olaszok kedvelt étele, márpedig ők tudnak valamit a gasztronómiáról. Próbáljuk ki az egyik olasz fogyasztási módot: frissen főtt, olívával meglocsolt tésztára reszeljünk nyers édesköményt.
Alacsony energiatartalom és magas ásványi anyag, valamint vitamintartalom jellemzi.
Főleg salátaként, köretként, főzelékként fogyasztjuk, de édességeket és italokat is lehet készíteni belőle. Sütve is nagyon finom. Az olaszok kedvelt étele, márpedig ők tudnak valamit a gasztronómiáról. Próbáljuk ki az egyik olasz fogyasztási módot: frissen főtt, olívával meglocsolt tésztára reszeljünk nyers édesköményt.
Mindenkinek ajánlóm nagy jó és finom!
Finom
Jótékony
Gaborne Gaborne
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás