Koriander - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 17 - 20:20

Koliander

Felhasználási tapasztalat::

A koriander, amelynek gyökerét, termését, valamint friss, üde zöld leveleit egyaránt hosszú ideje fogyasztja az emberiség a világ majdnem minden részén megtalálható fűszer- és gyógynövény.

Az is igaz, hogy a koriander zöldje egyike a leginkább megosztó friss fűszernövényeknek: van, aki rajong érte, míg mások elutasítják, pedig érdemes – akár fokozatosan is – barátkozni vele!

A koriander, tudományos nevén: coriandrum sativum növénytanilag ugyanabba a családba tartozik, mint a zeller. A napos, meleg éghajlatot kedvelő növény, őshazája is a Földközi-tenger partvidékén lehetett, hogy pontosan honnan származik, épp annyira kevéssé világos, mint az elnevezése (többen a görög koris szóból eredeztetik, ami szó szerint poloskát jelent), jóllehet mindkettőre számos elmélet született.

KORIANDER AZ ERKÉLYEN – A Földközi-tenger vidékéről származó koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék családjába tartozó növény. A zöld  növényt, de a termését, a magot is koriandernek nevezzük. Olyannyira régóta használt fűszer, hogy a Mezopotámiában talált leletek szerint is a legelsők között használt fűszer lehetett. Ráadásul egy olyan, amely igazán jól harmonizál számos más fűszerrel. A növény tudományos, latin neve (Coriandrum) feltehetőleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, és a friss hajtás poloskaszagára, jellegzetes ízére is utal. Magyarul éppen ezért is nevezik, sok más név mellett, “poloskaszagú kapornak”.

A poloskás, szappanos illatot és ízt azonban különféle emberek különféleképpen érzékelik. Akadnak akik teljesen elutasítják, s akadnak olyanok is, akik rajonganak érte. A koriander tehát megosztja az embereket.

A koriander egyik fő illó komponense a legalább 200 növényben, s egyebek közt a levendulaolajban is előforduló, a kozmetikai iparban is széleskörűen használt d-linalool, de akad benne sok egyéb is.

Lényeges, hogy a kemény koriander magvak héját az ültetés előtt repesszük meg, ahogy az a videón is jól látható.

Az ültetéshez normál talajt (60%) kever humuszban gazdag talajjal (40%).

Ültetés előtt a talajt megöntözzük.

Egymástól 7-9 centiméterre vájatokat alakítunk ki.

Beleszórjuk a koriander magvakat.

Földdel betakarjuk és a talajt ismét megöntözzük.

A koriandert csíráztatásához tartsuk mindig nedvesen a talajt!

A magvak 9-10 nap alatt kezdenek kicsírázni.

Ha kicsíráztak, már kevesebb víz is elegendő.

Ha a növények elérik a 15 cm körüli magasságot, már “szüretelhetők” is.

Általában 3-4 “szürettel kalkulálhatunk.

A “szüret” után érdemes humuszban gazdag komposzttal megszórni a koriander töveket, majd megöntözni.

Andrea Bóna

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments