Közzétéve 2023 május, 19 - 8:08

Kiváló gyógynövények egyike a meghűléses betegségekre

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1070 Forint

 

Hársfavirág

 

Időjárástól függően, júniustól virágzik a hársfa. Lássuk, miként hasznosíthatjuk az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünket. A Kárpát-medencében három hársfafaj is megtalálható: Nagylevelű hárs főleg az északi erdőkben nő, a kislevelű hárssal és az ezüst hárssal pedig általában városokban találkozhatunk. A nálunk honos három fajtából a kislevelű, valamint a nagylevelű hársnak van gyógyászati jelentősége. Ezeknek a virágai igen gazdagok a hasznos vegyületekben .

A hársfák júniusban kezdik virágzásukat, először a nagylevelű, majd a kislevelű hárs borul virágba, a szedést pedig érdemes a teljes virágzás előtti időszakra időzíteni. A túlnyílt virágok száradás közben könnyen széthullhatnak. A legegyszerűbb, ellenben nem túl humánus az ha az ágvégeket vágjuk le és ezekről szedegetjük le később a virágzatot, egyébként némi türelemmel a virágzat szárával szedhetjük hatékonyan a növényt. Szedésre akkor alkalmas a virágzat, amikor a hárs középső virága kinyílt, még egyszerűbben, ha a virágok kétharmada kinyílt, a többi pedig feslik. A leszedett virágokat kiterítve, árnyékos helyen kell megszárítani, majd vászon- vagy papírzacskóban tárolni, míg fel nem használjuk.

Mire jó a hársfavirág?

A virág kiválóan alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére: köhögéscsillapítóként, izzasztóként, görcsoldóként, köptetőként, nyákoldóként funkcionál, és enyhíti a hörghurutos panaszokat. A népi gyógyászatban vértisztító és idegerősítő hatása miatt alkalmazták, de a vizelethajó és a gyomorerősítő teáknak is egyik fontos összetevője volt. A hársfavirágból tea és fürdővízbe önthető főzet is készíthető. Utóbbit bőr- és hajápolásra is szokták használni.

Hársfavirág tea

Tea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 deciliter forró vízzel. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, majd szűrjük le. Izzasztás céljából forrón igyuk, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.

A hársméz zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz. Köhögés, torokfájás ellen kiváló, nyugtató hatású. A hársfák virágából készíthető hársfabor, a virágok főzetét fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk. A hársfavirág a 7. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel, ezért forgalmazható patikákban, drogériákban és élelmiszerboltokban is.

Én szedési szezonban szoktam begyűjteni olyan helyekről amik távol esnek a forgalmas utaktól. Igaz, egy kicsit időigényes elfoglaltság, de megéri a fáradtságot, mert így garantáltan tiszta anyag kerül a teánkba. Előfordult, hogy hűvösre fordult az idő és hetekig esett az eső, így a virágzáskor gyűjtött növényeim bepállottak, hiszen júniusban már nem fűtjük a lakást, tehát nem tudtam neki száraz, jól szellőző helyet biztosítani. (A jó pap is holtig tanul.) Emiatt azóta ha így járok, már meg sem próbálom a gyűjtögetést, hanem a Patikában vásárolom meg a szükséges mennyiségű gyógyteánkat. A gyógyszertárakban kapható hársteák közül a tapasztalatom szerint a Herbária ömlesztett hársfavirágzat a leginkább megfelelő. Elérhető áron a jó minőség garantált. Ugyan, jobb szeretem magam begyűjteni az éves teafű készletet, mert jó érzés a kamrából csak leemelni a polcról a saját magunk által betermelt gyógynövényeket.

(Tárolása: Száraz, hűvös helyen. Papírzacskóban, vagy a teljesen kiszárított növényeket befőttes üvegekbe is tehetjük.) Jó kedvet a közelgő júniusi gyűjtéshez!

+Erősségek

Rendkívül kellemes illatú és ízű gyógytea

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments