Közzétéve 2022 június, 15 - 12:12

KISKŐRÖSI SZÜCSI ERDŐ

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 200 Forint

Még exemmel jártam többször is a Bács-kiskun megyében, kiskőrösön található Szücsi-Erdőben, amely Kiskőrös városközpontjától kettő-három kilométerre található. Nem túl nagy, 92 hektáros területen elhelyezkedő, kellemes légkörű, a nyári rekkenő hőségben kellemes klímájú, hűsítő erdő. A Szücsi erdő a Duna medrének, holtágainak folyamatos feltöltődése során visszamaradt mocsaras, lápréti terület. Az erdőt a közbezárt rétekkel együtt a Bács Kiskun Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága 1974-ben nyilvánította természetvédelmi területté. 1990-ben a Szücsi erdő és más szomszédos területek egyesítésével jött létre a Kiskőrösi turjános természetvédelmi terület, amely a Kiskunsági Nemzeti Park részét képezi.

Állatvilágban kifejezetten az ízeltlábúak világában sajnos visszafogottabb a környező kultúrnövények vegyszeres kezelése miatt. Sok itt azonban, akár tömeges számban is megjelenhet a fürge gyík. Elvétve találunk az erdő lakói között mocsári teknőst és vizisiklót is. Madárvilága azonban gazdag, a vízszint növekedésével megjelentek a gázlómadarak is. Előfordul az erődben kis létszámban őz, szarvas, őzgida, menyét és róka, nyest is.

A Szücsi erdő az Alföldön őshonos éger-kőrises láperdő és rétek váltakozásának egészét jelenti. A Szücsi erdő égeres és magyar kőrises láperdőket, rekettyefüzeseket, magasabban fekvő lápréteket és kaszálóréteket foglal magába. A kőrises égeres láperdőben a fák tavasszal 10-15 cm mély vízben, mocsárban, lápban állnak. A tőzeggel borított homokos altalajon megtelepedő mohák, páfrányok és egyéb lágyszárú növények kis kerteket képeznek, a fák közötti vízben hínárnövényzet alakul ki. Mivel a magas, sásállományú füvet csak ritkán kaszálják, rendkívül nagy számban találhatóak meg ritka növények. A védett növények közül a legértékesebbek:

·         hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata)

·         buglyos szegfű (Dianthus superbus)

·         szibériai nőszirom (Fris sibirica)

·         poloskaszagú kosbor (Orehis coriophora)

·         vitéz kosbor (Orehis militaris).

 

Érdemes Kiskőrös városközpontjától gyalog megközelíteni a Szücsi-Erdőt, így is védve a környezetet, és egy kisebb sétát, túrát, kirándulást tenni az Erdőben. Érdekes élményben, kellemes, hűsítő légkörben, madárcsicsergést hallgatva sétálhatunk az erdőben. Én és exem is mindig nagyon jól éreztük magunkat itt, egy kellemes lazító fürdőzés után a Kiskőrösi Gyógy és termálfürdőben tett látogatásunk után.

 

Kellemes feltöltődést, hasznos túrázást, kikapcsolódást kívánok mindenkinek,

aki felkeresi Kiskőrös ezen nevezetességét

és egy kisebb vagy nagyobb sétát tesz

a Szücsi-Erdőben!!!

+Erősségek

KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST NYÚJTÓ, NYÁRI HŐSÉGBEN HŰSÍTŐ ERDŐ

-Hátrányok

KEVÉS AZ ÍZELTLÁBÚ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments