A horgászok kedvence – a keszeg - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

KESZEG

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1790 Forint

Párom szerencsére nagy horgász, szinte minden nap amikor csak teheti eljár horgászni, néha én is vele megyek. Nagyon szeretem a halat enni (és most már meg is tudom pucolni, konyhakészre készíteni és finomra, ínycsiklandóra megsütni). Tegnap előtt voltunk horgászni és párom fogott két darab keszeget, amit tegnap meg is pucoltam és sütöttem. Rendkívül finom volt. Tudom, ezzel néhány sporthorgász, illetve természet védő, környezetbarát ember nem ért egyet, de inkább halat eszem, mint szintetikus műanyagokat. Ráadásul azon felül, hogy finom, még egészséges is, és sok benne a fehérje, illetve az omega is, ami még tetszetősebbé teszi a halat, mint élelmiszert, táplálékot.  

De azért egy cikket megérdemelnek ezek a halak is, hiszen azon felül, hogy ízletes és természetes élelmiszernek számítanak, egy élőlényről van szó. Tiszteletben tartom őket, még ha fogyasztom is, de nem fogok műanyagokat enni, még ha ez (a műanyagok fogyasztása) jellemző is  a mai társadalmunkra.

Szóval a dévérkeszeg (Abramis brama) a  (Osteichthyes) főosztályába a  (Actinopterygii) osztályába a  (Cypriniformes) rendjébe és a  (Cyprinidae) családjába tartozó .

Előfordulására jellemző, hogy  a gyorsabb folyású patakok és hegyi folyók kivételével szinte minden álló- és folyóvízben megtalálható. Előfordul még , a , a  és az  is. Magyarországon a Balatonban tömegesen van jelen, de nagy számban a Kiskunsági és a Nagykunsági Főcsatornában is megjelenik. (Szerencsére, és sok horgász nagy örömére.)

Testhossza nagyven és ötven  centiméter közötti, de a hetvenöt centimétert is elérheti. Átlagos testsúlya egy kilogramm. Teste lapos és igen magas. Színe a hátán zöldesszürke, oldala csillogóan ezüstös, hasa fehér. A magyarországi horgászrekordot egy körülbelül hat kilogrammos példány tartja, melyet a Rábából fogott ki egy horgász 2014-ben.

Életmódjára és táplálkozására jellemző, hogy a meder mélyebb részein, a talajhoz a meder aljához közel keresgéli , ,  és  álló táplálékát. Három vagy négy éves korában válik ivaréretté. Április végétől június végéig a csendesebb vizű, sekélyebb öblökben vagy elárasztott réteken ívik. 100-300 000 ikrát rak le. Az ikrák áttetszőek, enyhén sárgás árnyalatúak. 1,2-1,6 mm átmérőjűek. A környezeti viszonyoktól függően három és hat nap közötti időszakban fejlődnek ki. A kikelő lárvák 4,2-5,3 mm nagyságúak, három és négy nap között, még a szikzacskó teljes felszívódása előtt megkezdik önálló táplálkozásukat is. A már szabadon úszó ivadékok a növényzettől mentes szakaszokon a fenék közelében tartózkodnak. Táplálékuk planktonból áll.

Ezek az információk alapján talán többet megtudhatunk a dévérkeszegről.

Viszont javaslom minden kedves horgásznak,

hogy fogjanak minél több halat,

és táplálkozzanak egészségesen

a hallal bevitt Omega és fehérjék által!

Jó étvágyat és jó horgászatot kívánok!

+Erősségek

FINOM, ÍZLETES

-Hátrányok

KEVÉS VAN BELŐLLE :D

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments