Közzétéve 2023 július, 08 - 17:17

Kerítések mellé, takarónövénynek is remek választás a mogyorófa

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

A mogyorófa Magyarországon is honos, hazánkban a természetben is előfordul vadon termőként, hiszen a klíma megfelelő ennek a növénynek, így termesztésébe bátran bele lehet vágni.

A mogyoró cserje vagy fás jellegű növény, magassága 6-7 méter és általában több törzzsel rendelkezik. Élettartama kiemelkedően hosszú, elérheti a 60-70 évet is. A mogyoró eredeti élőhelyén gyakran tölgyerdők lombja alatt, vagy erdőségek szegélyén található meg. Ha nem eredeti élőhelyén találjuk, akkor gyakran bukkan fel díszparkokban, kastélykertekben, vagy éppen magánkertekben. Magasságának köszönhetően remekül funkcionál kerítések mentén takaró növényként, – én az utcafront felőli kerítés mentén tettem le két tő mogyorófát, s ez kiválóan takarja a kertet a betolakodó tekintetek elől. Bokrossá is nevelhető, így ahol sok hely áll a rendelkezésünkre, egy igen esztétikus, mindamellett egy rendkívül egészséges termést hozó sövény-óriásunk lehet. A mogyoróbokor virágzáskor a dísznövényeket megszégyenítő szépséggel rendelkezik. Jellemzően a virágok megjelenésekor az ágakon még nincsenek levelek, így a látvány igazán különleges és egyedi.

A mogyoró termése csonthéjas makktermés, mely ősszel érik be a hajtásokon. A mogyoró az olajos magvak közé tartozik, olajtartalma és a kalóriaértéke magas. A mogyoró telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így nem jelent nagy terhelést az emberi szervezetre, sőt, fogyasztása kifejezetten jótékony, például a szívre. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a mogyorónak rákmegelőző, és infarktus megelőző hatása is van, emellett nem emeli a koleszterin szintet, ezért a mogyoró egészséges termésnek minősíthető. A mogyoró élelmi rost tartalma is magas, bár a kalória értékei is. A mogyoró rostjai a bélrendszerben megduzzadnak, így teltségérzetet nyújt, ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak is remek választás lehet. Serkenti a bélműködést, ami segíthet a roppant elterjedt és súlyos betegségnek számító vastagbélrák megelőzésében!!! A mogyoró mindemellett valóságos vitaminbomba, tartalmaz B, C, E-vitaminokat, továbbá káliumot és Kalciumot is.

Levele: A termés mellett a mogyoró levele is gyógyhatású, így a növénynek ezt a részét sem szabad említés nélkül hagyni. A mogyorólevél főzetét régóta használják visszeres problémák, illetve aranyeres bántalmak kezelésére, valamint a levélből készült tea hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású, így kiválóan használható többek között fogínygyulladás, szájüregi sebek, fertőzések esetén.

Mogyorófa ültetése:

Talajigény: a mogyoró az átlagos, szélsőségektől mentes kerti földben jellemzően szépen fejlődik, de a legjobb számára a jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag föld. Nem kedveli ugyanakkor a nagyon száraz, és a túlságosan kötött talajtípusokat. A tápanyag ellátottság növelhető, ha ősszel mélyrehatóbban felássa a mogyoró körüli talajt, vigyázva arra, hogy a gyökereket ne sértse meg.

Vízigény: A talaj minőségétől függően kell biztosítani a mogyorónak az öntözést, a jobb vízgazdálkodású – a vizet tartósabban megtartó- közeg esetén ritkábban, lazább talaj esetén gyakrabban kell vizet kijuttatni.

Fényigény: A napos, de nem túl meleg fekvésű és az enyhén félárnyékos területek a legmegfelelőbbek a mogyorófa számára.

Erősen fagytűrő, így nyugodtan gondolkodhatnak a telepítésben az északi vidékeken élők is. 🙂

+Erősségek

Nem igényel különösebb gondozást

Egészségre gyakorolt hatása bizonyított

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments