Közzétéve 2023 május, 09 - 13:13

“Keresd meg és kapd be!”

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 2500 Forint

Otmar Diez: Vadon termő bogyók

Keresd meg és kapd be!

Az illusztrált mini-könyv a szabadban megtermő bogyók gyűjteménye, melyben nem túl részletesen, mégis bemutató jelleggel ismerteti a vadon termő növények tárának egy jó részét. A könyvben megtalálható a sóskaborbolya, a vadszeder, a csipkebogyó, a fekete áfonya, a málna, a fekete bodza, a vörös áfonya, a homoktövis, a kökény, a madárberkenye, a boróka, a galagonya bemutatása.

Mivel júniustól októberig az erdő valóságos „terülj asztalkám”, érdemes ezt a kis növényhatározót és tipp-gyűjteményt elolvasni, mielőtt elindulunk természetjárásra.

Nagyon fontos, hogy nem minden bogyó ehető, sőt jó néhányuk mérgező és össze is lehet téveszteni egyes ehető termésekkel.

A könyvben a lelőhelyektől kezdve a szedési, gyűjtögetési tanácsokig, a növények gyógyhatásáig egy általános leírást találhatunk- én erre azért nem alapoznám a gyűjtögetési szándékomat. Tanácsos kis gyógynövény- határozóval útra kelni, amiben a képek mellett természetesen igen nagy részletességgel le vannak írva a növények ismertetőjegyei is.

A könyv recepteket is tartalmaz, mint például hűtött halfilé borbolyamártásban, édes-savanyú csokoládé, oldalas édes-savanyú csipkebogyómártással és egyéb ínyencségek.

Ami a könyvben szerepel, de vadon nem igen található meg: a Homoktövis. Korábban még volt természetes élőhelye, de mára már csak irányítottan termesztett növényként található meg.

Termesztése körülményes, az első termések ültetés után jóval később, majd 8 év múlva szedhetőek. Másik oka annak, hogy a természetben csak elvétve találhatjuk meg, hogy a termős és a porzós példányokat egyidejűleg kell telepíteni, mivel a homoktövis egyivarú, kétlaki növény- ellenben nagyon jól tűri a szélsőséges, viszontagságos időjárást, mint például a szelek, -de az út menti példányokból mégsem érdemes szüretelni, mivel a benzingőzök kedvezőtlenül hatnak a növényekre. A másik különleges gyógynövény a madárberkenye- ennek a növénynek a bemutatása igen jól elemző, részletező, annál is inkább fontos erről a növényről tudni, mert össze lehet téveszteni más, – mérgező bogyókkal.

A leírásokban nagyszerű kuriózumok is találhatóak, remek ötletekkel. A növényaszalás, mint hasznos tartósítása a bogyós terméseknek például egy kifejezetten ajánlatos módja annak, ha a vitamintartalmat meg szeretnénk őrizni. (Végül is mi másért gyűjtenénk be a gyógynövényeket?)

A 12 őshonos növény ismertetése mellett természetesen jó kedvcsináló lehet a könyv a természetjáróknak, kiránduló családoknak- mindenképp érdemes a gyerekekkel megismertetni a növényeket és felhívni a figyelmüket az egyes termések mérgező hatására is, mintegy megelőzendő hogy gyermekünk egyedül fedezze fel az olykor lehetséges veszélyforrást.

A könyv írója többek között az „Így is lehet kertészkedni! – Azoknak, akiknek kevés az idejük és a helyük” című munkáját is hasznosnak találtam. Hétköznapi nyelvezettel ismertet kertészeti tippeket akár kezdőknek, hobbi kertészeknek is.

Igazság szerint én könyvtárból hoztam ki ezeket a könyveket egyszerű kíváncsiságból, hogy mond e valami újdonságot az író a már több soron is megtalálható információkon kívül. Az esztétikus kiadáson kívül azonban nem igazán nyerte el a tetszésemet, meglehetősen hiányos könyvecskéről van szó.

Mindenesetre gyerekeknek érdemes beszerezni vagy megmutatni a gyűjteményt, ha másért nem – ismeret gyarapításért.

+Erősségek

Esztétikus

Könnyen emészthető

-Hátrányok

Hiányos

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments