KECSKEBÉKA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb állatok

Közzétéve 2023 március, 17 - 10:10

KECSKEBÉKA

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 10000 Forint

 A KECSKEBÉKA

 

A kecskebéka (Pelophylax kl. esculenta) egy rendkívül elterjedt , amely – mint az utóbbi évek -vizsgálatai kiderítették – valójában nem önálló faj, hanem a  (Pelophylax ridibundus) és a  (Pelophylax lessonae) természetes , így fennmaradása mindkét  jelenlétét igényli. Tavasz a párzási időszakuk, melyhez vízre, tóra, tavi környezetre van szükségük. A tó ilyenkor mágnesként vonzza őket, jelenlétükről az éjszakai kóruson kívül a növények közé tekert petefüzérek is árulkodnak, vagyis petékkel, ezen petékkel szaporodnak. Természetesen, mint minden béka faj, ők is átmennek, keresztül mennek a szokásos fejlődési szakaszon, vagyis először petét raknak, ebből lesznek az ebihalak, majd a kifejlett békák, kecskebékák. A kecskebéka-  és az  lakója, ahol a kis tavi béka és a tavi béka egyaránt előfordul a sík- és dombvidékek álló- és folyóvizeiben. Az esti órákban messzire hallani a tavi és kecskebékák hangját. Jellegzetes brekegésük van, amit nagyon szeretek hallgatni, ha esti óráimat a folyóparton, tóparton töltöm. Természetesen ők, vagyis a kecskebékák is hasznos állatok, hiszen rovarokkal, szúnyogokkal, moszkitókkal és ezen rovarok lárváival táplálkoznak. Magyarországon is leírták önfenntartó  állományait, amelyek egyedeinek kromoszómakészletében a nagy tavi békától származó kromoszóma-sorozat mellett két másik, kis tavi békától származó kromoszóma-sorozat is jelen van. Leginkább esti parti sétánk, illetve horgászásaink közben szoktunk velük találkozni, bár sokaknak ellenszenvesek ezek a kis állatok, békák, én nagyon rokonszenvezem velük.

A kecskebéka mind a tavi, mind a kis tavi békák jellegzetességeivel rendelkezik, és rendkívül nagy változatosságot mutat színezetét és mintázatát tekintve. Hasa általában szürkés, háta gyakran zöld alapon fekete foltos,  kevéssé rücskös. Hátsó, citromsárga foltos  rendkívül hosszúak és erősek, akár a tíz   is elérhetik. Sokaknak ellenszenvesek, de én határozottan kedvesnek tartom őket. Igazi kis hősként pusztítjáka  szúnyogok lárváit és magukat a szúnyogokat is. Ugrólábaikkal nagyon nagy távolságra tudnak eljutni, akár áltó helyzetükből is.

Élőhely választásában és telelési helyében is a szülőfajok köztes tulajdonságait mutatja. Szinte bármilyen élőhelyen és víztérben előfordulhat, úgy tavakban, mint folyókban vagy akár ha hosszabb ideig megmarad egy-egy mocsaras terület, ott is tanyát verhetbnek, megélhetnek, előfordulhatnak. A faj leginkább a tavi békák életvitelét folytatja, mivel ritkán merészkedik távol a víztől, és veszély esetén is azonnal ott keres menedéket. A szárazföldön akár egy méteres ugrásokkal közlekedik. Mint rokonai, a kecskebéka is ragadozó, hosszú nyelvével ragadja meg különféle , elsősorban repülő  közül kikerülő áldozatát. A legutolsó békák közé tartozik, amelyeket ősszel még meg lehet találni a vizekben. A kecskebéka áprilistól október elejéig aktív.

 

A kecskebéka védett állatfaj, melynek eszmei értéke

(tehát a büntetésül kiszabható díj)

10000,.FT!

 

Ezért is, de egyébként is mindenkit kérnék arra, hogy figyeljetek oda ezekre az állatkákra

és védjétek, óvjátok

de legalábbis ne bántsátok őket!

 

+Erősségek

MEGESZI A SZÚNYOGOKAT, LÁRVÁKAT

-Hátrányok

KICSIT RANDA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments