Közzétéve 2021 november, 15 - 14:14

Kávés – karamellás finomság

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3000 Forint

A sütemények az ünnepélyes pillanatot jelentik számunkra. Nagyon szeretjük a cukrászdai süteményeket, azonban az általunk sütöttek – ha sokszor nem is olyan szabályosra sikerülnek, de nagyon finomak. Odafigyelünk arra, hogy milyen alapanyagokat használjunk. A krémekhez pl. a vajat a margarin helyett, és nem alkalmazunk elkészített por alapanyagokat – amelyek tele vannak tartósítószerrel, és egészségtelenek. Minden hétvégén kiválasztunk egy finom receptet és készítünk egy újfajta süteményt.

Most egy különleges kávés, karamellás süteményt szeretnék bemutatni, mert amiben kávé van – az csak finom lehet.

Kávés karamellás szelet:

Hozzávalók a tésztához:  300 gr finomliszt, 150 gr cukor, 6 gr sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 50 gr vaj, 1 db tojás, 1 dl tej.

Hozzávalók a karamell krémhez: 3 dl tej, 180 gr cukor, 4 teáskanál vaníliaaroma, 25 gr étkezési keményítő, 4 db tojássárgája, 260 gr teavaj, 1 csipet só, 3 dl habtejszin, 1 csomag habfixáló.

Hozzávalók a karamellhez: 200 gr cukor, 2 dl habtejszin, 0,5 dl tej, 1 csipet só, 32 gr vaj.

A tészta meglocsolásához: 3 dl lefőzött kávé.

Tetejére: 2 tábla tejcsokoládé, 1 evőkanál vaj.

Elkészítése:

Tészta:

A tésztához a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Adjuk hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze. Amikor jól kidolgoztuk, osszuk négy egyenlő részre. Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát, majd tegyük a megvajazott és meglisztezett tepsi hátoldalára, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 8-9 percig. Ugyanúgy kell mind a négy lapot kisütni. Elő kell készíteni 4 db tiszta konyharuhát és így nyugodtan egymásra helyezhetjük a lapokat. Ne ijedjünk meg, hogy a tészta kicsit keményebb lesz, azonban a kávé majd meg fogja puhítani, és nagyon finommá teszi.

Karamellkrém:

A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 evőkanál vaníliás tejet. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángon főzzük sűrűre. Ez egy pudingállagú krém, amelyet öntsünk mély tálba, és hűlésig  verjük habverővel. A szoba hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és azzal is keverjük jól el /keverőgépet is használhatunk/.  A kihűlt karamellt /amelyet az alábbiak szerint készítünk el/ adjuk a krémhez és azzal is keverjük jól el. Tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, majd a tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük a krémhez.

Karamell:

A cukrot karamellizáljuk. Hozzáadjuk a tejet, a habtejszínt, a sót, a vanília aromát és a vajat – és lassú tűzön közepes sűrűségűre főzzük. Amikor kihűlt – akkor keverjük a krémhez.

Összeállítás:

A lapokat locsoljuk meg forró kávéval, de figyeljünk oda, hogy ne legyen túl puha. Majd a krém harmadával /elosztva/ kenjünk meg három lapot, egymás tetejére rakva. A negyedik lap tetejére gőzön megolvasztunk 2 tábla tejcsokoládét, és hozzáadunk 1 evőkanál vajat. Szépen elsimítjuk. Aki úgy szereti fehér csokoládét, vagy étcsokoládét is használhat a tetejére.

Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe, viszont túl finom ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk.

Jó étvágyat a finom süteményhez.

+Erősségek

Nagyon finom.

-Hátrányok

Hamar elfogy.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments