Katalónia - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 november, 19 - 15:15

Katalónia szépségei, természeti jellegzetességei

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 790 Forint
Megvásárolt: link

Katalónia szépségei, természeti jellegzetessége

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1350 Forint
Megvásárolt: 

Katalónia 

Catalunya,  Catalonha,  Cataluña)  egyik  az ország északkeleti részén. Északon  és , délen , keleten a , nyugaton  határolja. A Katalán Köztársaságot ( República Catalana) a katalán parlament kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségi nyilatkozattal 2017. október 27-én.

 A  egy alkotmányügyi válság közepette kiáltották ki, amit a  okozott. Miután a katalán parlament kikiáltotta Katalónia  elszakadását , a spanyol Szenátus érvényesítette az 1978-as spanyol alkotmány 155. cikkét, amely lehetővé teszi, hogy a spanyol kormány közvetlenül irányítsa az autonóm Katalóniát.

Domborzata

Északon a  (kat. Pirineus catalans, sp. Pirineos catalanes) láncai fekszenek a déli irányból hozzá kapcsolódó  (kat. Prepirineus, sp. Prepirineos) vidékekkel, míg a tengerparttal párhuzamosan a  (kat. Serralades Costaneres Catalanes, sp. Cordillera Costera Catalana) vonulatai húzódnak: a Parti-hegylánc (kat. Serralada Litoral, sp. Cordillera Litoral), és nyugatabbra a Prelitoriális-hegylánc (kat. Serralada Prelitoral, sp. Cordillera Prelitorial). A  legmagasabb hegye a  (1720 m) és a  (1235/1236 m).

Vízrajza[]

Folyói:

A legnagyobb folyók az  (kat. Ebre), a  és a . Kisebbek a , a , a , a , a , a , a , a  és a .

Tavai:

, , , , , , , , , , , , , , , , , 

Állat- és növényvilága[]

 

Montseny ősszel

Természetvédelmi területei

Az autonóm közösségben a Katalán Kormány által létrehozott “Consell de Protecció de la Natura” intézménye felel a természetvédelmi területekért. 2009-ben egyetlen nemzeti park és tizenegy természeti park található a közösség területén.

 

Aigüestortes és Sant Maurici Nemzeti Park

Védelem alatt álló parkjai:

·         Aigüestortes és Sant Maurici Nemzeti Park (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici)

·         Serra de la Marina Természeti Park (Parc de la Serra de la Marina)

·         Garraf Természeti Park (Parc Natural del Massif del Garraf)

·         Cadí-Moixeró Természeti Park (Parc Natural del Cadí-Moixeró)

·         Montserrat Természeti Park (Parc Natural de la Muntanya de Montserrat)

·         Montseny Természeti Park (Parc Natural del Montseny)

·         Sant Llorenç del Munt és la Serra de l’Obac Természeti Park (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac)

·         Aiguamolls de L’Empordà Természeti Park (Parc Natural Aiguamolls de L’Empordà)

·         Ebro-delta Természeti Park (Parc Natural del Delta de l’Ebre)

·         Garrotxa Vulkáni Körzet Természeti Park (Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa)

·         Llobregat-delta Természetvédelmi Terület (Reserves Naturals del Delta del Llobregat)

·         A 2017. október 1-ejei népszavazás után[]

o    . október 1-jén  rendeztek a Spanyolországtól való elszakadásról. Előzetesen mind az alkotmánybíróság, mind a kormányfő több alkalommal is törvénytelennek minősítette a népszavazást. A spanyol rendőrség nyílt erőszakkal próbálta a népszavazást megakadályozni: A szavazóhelyiségek egy részét bezárta, elrabolta az urnák egy részét és több millió szavazólapot. A szavazóhelyiségek felé tartó emberek közül több százat súlyosan megsebesített.

o    2017. október 27-én a katalán parlament 72 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett kikiáltotta Katalónia függetlenségét. A nem elszakadáspárti ellenzék kivonult a parlamentből, így ők nem adtak le szavazatot.

o    , ,  és egyéb bűncselekmények vádjával 2017. október 30-án a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

o    . februárjában Madridban a spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött a per 12 katalán függetlenségi politikus ellen, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy 2017. október 1-jén alkotmányellenesen szerveztek függetlenségi népszavazást, majd fogadtak el katalán függetlenségi nyilatkozatot. Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetést kért különböző olyan bűncselekmények miatt, amelyekkel az ügyészség érvelése szerint veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét.

o    2019. október 14-én hirdetett a spanyol legfelsőbb bíróság ítéletet a katalán politikusok ügyében: A vádlottak közül kilencre 9 és 13 év között börtönbüntetést szabott ki, három vádlottat egy időre a köztisztség viselésétől tiltott el, illetve pénzbüntetéssel sújtotta őket.

o    Az ítélet elleni tiltakozásul Barcelonában egy erőszakba torkolló tüntetés tört ki, amelyben több mint százan megsebesültek. 

o     

+Erősségek

Nagyon szuper és hasznos

-Hátrányok

Túlzásba vitel káros

waining2022

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments