KARCAG - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 október, 17 - 10:10

KARCAG

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 2500 Forint

Úgy döntöttünk élettársammal, kedvesemmel, hogy egyik hétvégén felfedezzük a környéket. Először is elmentünk a közelünkben lévő, általunk jól megközelíthető, Jász – Nagykun- Szolnok megyében található településre, Karcagra, és itt eltöltöttünk egy kellemes napot. Igaz mi földutakon mentünk, egyrészt mert így könnyebben el tudtuk  érni a várost, másrészt, mert így romantikusabb volt, és a hely is felfedte természeti kincseit, de Karcag város könnyen elérhető a 4-es számú főútvonalról is.

A város területén, központjának déli szélén végighalad, nagyjából délnyugat-északkeleti irányban a Budapesttől  vezető , ez a legfontosabb közúti megközelítési útvonala Budapest- és – irányából is. A környék települései közül  és  , ,  autóút köti össze, tehát tényleg könnyen megközelíthetóő városról van szó, Jász-Nagykun_Szolnok megye szívében. .

Az ország távolabbi, északi részei irányából a   letérve a , majd  a , Kunmadarastól pedig a 3401-es úton közelíthető meg.

A város buszpályaudvaráról a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések és a megyeközpont mellett, elsősorban a szomszédos megyeközpontok, megyeszékhelyek és fontosabb, központi városok (, , , , ), a térség távolabbi, nagyobb városai (pl.  stb.), illetve a főváros tehát Budapest közvetlen buszjárattalis elérhető. A szélesen elterülő településnek természetesen helyi autóbusz-közlekedése is van.

Tehát Karcag város az Észak –, a Közép-Tiszavidék síkságán fekszik, Jász-Nagykun-Szolnok megye legkeletibb települése;  és  városoktól egyaránt körülbelül hatvan-hatvan kilométerre helyezkedik el. Északi és keleti határszélén a  csatorna húzódik, amely rendkívüli módon alkalmas a horgászatra. A csatornában több ponty, kárász és harcsa ois található. Persze megtalálható benn párom és a horgászok idegeire menő, de nekem kedvenc halfajtám, a törpe harcsa is. (Tudjátok milyen finom sütve? J )

A  földrajzi, történeti és néprajzi kistáj legnépesebb települése. 36 863 hektáros kiterjedésével a megye legnagyobb közigazgatási területű városa, határának kiterjedése majdnem kétszerese a megyeszékhely, Szolnok 18 724 hektáros területének. Karcag a mintegy 67.300 holdas, (368,63 km2-es) kiterjedésű határával (elég nagy kiterjedésű területen fekszik, melynek jelentős része szántóföld vagy erdő) , ,  és  mögött az ország ötödik legnagyobb területű városa. A település nevét a karcagi származású  turkológus-nyelvész fejtette meg 1922-ben. A név eredetijét adó szó – qarssaq – eszerint  eredetű, eredetileg pusztai rókát jelentett.

Nagyon sok nevezetesség, szépség található ebben az Észak-Alföldi városban, melynek részei a következők. A belváros, a lakótelep, az északi újtelep, a fanzug, a pernyészug, a Katolikus város, a rétoldal, az ipartelep (volt laktanya) az ipari Park, a déli külváros, a kisföldek és a kertváros.

A kertváros részei az Agyagos kert, a Tilalmas, a Sáfránylóger, a Nagyvénkert, illetve  a Kisvénkert, ezen felül pedig a Zugkert, a Zuglóger, a Tégláskert, a Komiszkert, a Partoskert, a Völgyeskert, a Kurtakert, a Rokkantkert, a Kertvárosi – és  a Magyarkai dűlő.

 

Nem véletlen, hogy beletelt egy egész teljes napba, mire bejártuk ezt a várost élettársammal, de nem bántuk meg, hiszen tényleg gyönyörű, fantasztikus hely Karcag városa.

+Erősségek

HAZAI, KÖZELI, SZÉP ÉS CSODÁLATOS HELY.

KÖNNYEN MEGKÖZELÍTHETŐ

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments